Budi dio naše mreže
Izbornik

Izlet ministranata velikogoričke župe Navještenja BDM

Velika Gorica (IKA)

Jedanaestorica ministranata iz velikogoričke Župe Navještenja BDM sudjelovala su od 29. do 31. listopada na izletu u karlovački kraj.

Ministranti su se u nedjelju, 29. listopada, u pratnji župnog vikara vlč. Antonija Kovačića i bogoslova Filipa Pranjića, uputili prema pastoralnom centru Vincentinum u Novigradu na Dobri gdje ih je dočekao domaći župnik o. Filip Vicić, CM. Ministranti su tamo obišli dvorac.
U ponedjeljak, 30. listopada duhovni nagovor održao je vlč. Kovačić. Ministrante je upoznao s likom sv. Tarzicija, jednog od zaštitnika ministranata, te je njegovu ljubav za služenjem euharistijskom Isusu usporedio s biblijskim tekstom o ustanovljenju euharistije i raspravi učenika „tko je najveći?“. Nakon nagovora, okupljeni su imali klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nakon nogometa i ručka, ministranti su se uputili prema Karlovcu u samostan i župu Presvetoga Trojstva gdje ih je ugostio fra Leopold Palić, OFM. Fra Leopold je ministrante upoznao s poviješću župe, ali i sa zahtjevnom obnovom samostana i župne crkve koji su nastradali u potresima 2020. godine. Fra Leopold je govorio i o povijesti franjevačkog reda i o zanimljivim anegdotama iz života sv. Franje Asiškoga. Nakon posjeta franjevcima, ministranti su se uputili u Karlovački akvarij Aquatika gdje su mogli vidjeti razne slatkovodne ribe. Nakon akvarija, ministranti su pošli u Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa gdje ih je dočekao rektor mons. Antun Sente, ml. Mons. Sente je ministrantima govorio o izboru sv. Josipa za zaštitnika Hrvatske, o osnivanju i gradnji svetišta te je iznio nekoliko zanimljivih svjedočanstava o pomoći sv. Josipa. U svetištu su ministranti slavili misu koju je predvodio vlč. Antonio Kovačić u koncelebraciji s mons. Senteom, ml. i vlč. Zlatkom Golubićem, umirovljenim svećenikom. Nakon mise su se ministranti vratili u pastoralni centar u Novigradu na Dobri gdje su imali priliku za igru. Dan je završio listopadskom pobožnošću.
U utorak, 31. listopada, ministranti su posjetili Župu sv. Franje Ksaverskog na Švarči gdje ih je dočekao župnik vlč. Duje Kurtović koji je rodom iz župe Navještenja BDM u Velikoj Gorici. Vlč. Kurtović upoznao je ministrante s poviješću i životom župe te je posvjedočio kako je razvio klicu zvanja upravo kroz ministriranje. Nakon okrepe, ministranti su posjetili i župu Blažene Djevice Marije Snježne na Kamenskom gdje ih je dočekao pavlin o. Gaudencije Vito Spetić, OSPPE. On je ministrantima pokušao približiti bogatu i burnu povijest te župe, ali i pavlinskoga reda.
Ministranti su za kraj posjetili i Župu sv. Nikole, biskupa u Jastrebarskom gdje su ih dočekali župni upravitelj vlč. Filip Marić i župni vikar vlč. Luka Tufeković koji su ministrante počastili te im pokazali župnu crkvu koja se nakon dvije godine ponovno otvorila za liturgijska slavlja. Upoznali su ih i s planovima za budućnost u radu župe i obnove crkve.