Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba hrvatskih svetaca otvorena u Đakovu

Đakovo (IKA)

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademske slikarice Iris Mihatov Miočić otvorena je u subotu 9. prosinca u đakovačkom nadbiskupijskom muzeju uz organizaciju Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

„Provodite istinski apostolat štovanja hrvatskih svetaca i blaženika, hvala vam na tome, hvala vam na izložbi“, rekao je organizatorima izložbe pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić otvarajući izložbu.

Biskup Ćurić se prisjetio svojih osobnih susreta s hrvatskim duhovnim velikanima. Kao osnovnoškolac je recitirao pred slugom Božjim Antom Gabrićem, a prije 40 godina je u Banjoj Luci, potaknut župnikom koji je iznenada objavio da je Leopold Mandić proglašen svetim, isti čas na orguljama svečano zasvirao sv. Leopoldu u čast.

„Tim više mi je bilo drago što sam ove godine u listopadu tijekom Biskupske sinode u Vatikanu bio u blizini pape Franje baš u trenucima jubileja 40 godišnjice Leopoldove kanonizacije. Spomenuo sam Svetome Ocu Leopolda, srdačno se nasmiješio na spomen svečeva imena Zatim sam ga zamolio bi li tim povodom uputio koju riječ hrvatskom narodu. Prihvatio je. Zamolio sam ga bi li dopustio da to njegovo obraćanje i snimim. Prihvatio je pa mi je bilo drago da je to vidjelo dosta ljudi jer je tu snimku poslije objavila Ika“, ispripovijedao je biskup Ćurić ističući kako mu je posebno lijep zaziv: Svi sveti hrvatskoga naroda.

Radost zbog toga što izložba hrvatskih duhovnih velikana već treći put dolazi u Đakovo, svake godine s novim portretima nekoga drugog hrvatskog sakralnog slikara, izrazili su u ime organizatora rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente ml. i predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ dr. sc. Tanja Baran. Okupljenima su pojasnili tijek izložbenog projekta koji već 15 godina kreće s Danima hrvatskih svetaca i blaženika iz Križevaca, rodnoga grada trećega hrvatskog sveca Marka Križevčanina, i širi se po cijeloj zemlji. Likovni kritičar Stanko Špoljarić približio je estetsku dimenziju autoričina realističnoga likovnog rukopisa, dok je zadarska umjetnica Iris Mihatov Miočić govorila o različitim slojevima svake umjetnine po kojima je uranjala u lik svakog sveca, blaženika ili sluge Božjeg kojeg je stvarala. Uime domaćina kroz program je vodila kustosica Spomen-muzeja biskupa Josipa Jurja Strossmayera Irena Ivkić.

Izložba će u Đakovu biti otvorena do kraja božićnoga vremena, objavila je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”.