Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba „Papa dijaloga“ u Beogradu

Beograd (IKA)

Izložba „Papa dijaloga“ o sv. Ivanu Pavlu II. bila je postavljena od 16. do 18. listopada u Bogorodičinom vrtu Beogradske nadbiskupije.

Dana 16. listopada, na datum kada je 1978. godine Karol Józef Wojtyła izabran za Papu, otvorena je izložba posvećena, sada već svetom Ivanu Pavlu II. Izložbu je organiziralo Veleposlanstvo Poljske u Republici Srbiji u suradnji s Beogradskom nadbiskupijom, u čijem vrtu, Bogorodičinom vrtu je i bila postavljena izložba.

Otvaranju izložbe pored brojnih izaslanika nazočili su i veleposlanici pojedinih zemalja u Republici Srbiji, kao i predstavnik uprave za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama, apostolski nuncij u Republici Srbiji nadbiskup Luciano Suriani, svećenici grada Beograda i drugi uzvanici.

Na otvaranju izložbe okupljenima se na početku obratio kompozitor Aleksandar Simić riječima pjesme sv. Ivana Pavla II pod nazivom „ Prasakrament“ iz knjige meditacija „Rimski triptih“, nakon čega se okupljenima obratio i veleposlanik Poljske u Republici Srbiji Rafał Perl, koji je podsjetio na život sv. Ivana Pavla II., život koji je vodio dijalogom, ekumenizmom, osvrnuvši se na povijesni posjet Pape rimskoj sinagogi i njegovo obraćanje riječima da su „oni naša starija i voljena braća“. „Karol Józef Wojtyła bio je prije svega graditelj mostova“, rekao je veleposlanik.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar osvrnuo se na osobni doživljaj i dan kada je Karol Józef Wojtyła izabran za papu. „Tada nisam ni slutio da će me papa Ivan Pavao II., novoizabrani papa, jednoga dana poslati u Beograd“, rekao je između ostalog nadbiskup Hočevar, objavljeno je na mrežnoj stranici Beogradske nadbiskupije.