Budi dio naše mreže
Izbornik

Izmjene u vlastitom zakonu Apostolske signature

Vatikan (IKA)

Motuproprijem pape Franje „Munus Tribunalis“ učinjene su manje tehničko-jezične promjene u odredbama koje se tiču upravljanja Vrhovnim sudom koji rješava sporove proizašle iz akata crkvene upravne vlasti, izvještava "Vatican News".

Papa Franjo objavio je Motuproprij kojim prilagođava i usklađuje zakon Vrhovnog suda Apostolske signature s reformom kurije sukladno konstituciji „Praedicate Evangelium“. Vlastiti zakon Apostolske signature, koji je proglasio papa Benedikt XVI. u lipnju 2008. godine, jezično je ispravljen.

„U vršenju svoje službe Vrhovnog sudišta Crkve“, piše papa Franjo u uvodu, „Apostolska signatura stavlja se u vrhovnu pastoralnu službu rimskog prvosvećenika i njegovog sveopćeg poslanja u svijetu. Na taj način, rješavajući sporove proizašle iz akta crkvene upravne vlasti, Vrhovni sud donosi presudu o zakonitosti odlukâ koje su izdale kurijalne ustanove u svojoj službi Petrovom nasljedniku i Katoličkoj Crkvi“.

Promjene se odnose na zamjenu riječi „klerici“ s „prezbiteri“ u čl. 1 Vlastitog zakona; zamjenu riječi „Dikasterij“ riječju „Tribunal“ u čl. 3 i s riječju „Apostolska signatura“ u čl. 32; zamjenu izraza „izdaju dikasteriji Rimske kurije“ izrazom „izdaju kurijalne ustanove“ u čl. 34; zamjenu izraza „promicati i odobriti ustanovu međubiskupijskih sudova“ izrazom „odobravati osnivanje sudova svih vrsta koje osnivaju biskupi nekoliko biskupija“ u čl. 35; zamjenu riječi „Dikasterij“ izrazom „kurijalna ustanova“ u člancima 79., 80., 81., 92. i 105.