Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: rimska-kurija

Izaslanstvo žena iz Austrije u Vatikanu

Izaslanstvo Katoličkog pokreta žena iz Austrije (Katholische Frauenbewegung Österreich, KFB) sa suprugom austrijskog predsjednika Doris Schmidauer sastat će se u ponedjeljak 2. svibnja u Vatikanu s visokim predstavnicama Rimske kurije. Planiran je i susret s papom Franjom, izvještava Vatican News.

U Vatikanu predstavljena apostolska konstitucija „Praedicate evangelium“

Nova apostolska konstitucija „Praedicate evangelium“ (Propovijedajte evanđelje) o Rimskoj kuriji i njezinu služenju Crkvi u svijetu, koja je objavljena na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka, predstavljena je u ponedjeljak 21. ožujka u Tiskovnom uredu Svete Stolice. Dokumentom koji stupa na snagu na svetkovinu Pedesetnice, 5. lipnja, a koji će zamijeniti apostolsku konstituciju Pastor Bonus sv. Ivana Pavla II. iz 1988. godine, završena je reforma Rimske kurije.

U urede Rimske kurije samo s potvrdom o cijepljenju ili preboljenju

Opći dekret, koji je 23. prosinca 2021. potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, proširuje na tijela Svete Stolice ono što je već ustanovljeno uredbom predsjednika Papinskog povjerenstva Države Vatikanskoga Grada: uredima Rimske kurije bit će moguć pristup samo s potvrdom koja potvrđuje cijepljenje protiv koronavirusa ili oporavak od koronavirusne bolesti, prenosi Vatican News.

Papa: Poniznost je pouka Božića

Na tradicionalnom susretu s članovima Rimske kurije u Dvorani blagoslova prigodom božićnog čestitanja, održanom u četvrtak, 23. prosinca, papa Franjo je istaknuo da je poniznost „veliki uvjet vjere, duhovnog života, svetosti“ i „sposobnost znati živjeti s realizmom, radošću i nadom, naše čovještvo“ koje Gospodin ljubi i blagoslivlja.

Austrijski biskupi odgađaju pohod Rimu „ad limina apostolorum“ zbog novog zatvaranje zemlje uslijed pandemije

Zbog strogih epidemioloških mjera u borbi protiv pandemije COVID-19 - koje su na snazi u Austriji od ponedjeljka 22. studenoga do 12. prosinca - Austrijska biskupska konferencija odlučila je odgoditi odlazak svojih biskupa u Rim u sklopu tradicionalnog pohoda „ad limina apostolorum“, izvijestio je Kathpress u utorak 23. studenoga, a prenosi katolički mrežni portal Crux.

Otkazane zajedničke duhovne vježbe Rimske kurije

Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je 20. siječnja da s obzirom na trenutačnu zdravstvenu opasnost, članovi Rimske kurije ove godine neće moći zajedno sudjelovati na duhovnim vježbama u Casa Divin Maestro u Aricci, kao što je to bilo prethodnih godina.

1 2