Budi dio naše mreže
Izbornik

Izvještaj Agencije Fides: U 2019. ubijeno 29 misionara

Vatikan (IKA)

Prema podacima koje je prikupila Agencija Fides koja djeluje pri Kongregaciji za evangelizaciju naroda, u 2019. godini ubijeno je 29 misionara, a među njima je 18 svećenika, jedan trajni đakon, dva časna brata, dvije redovnice i šest laika.

Kao i prošle godine, na vrhu te tragične ljestvice je afrički kontinent, na kojem je tijekom 2019. ubijeno 12 svećenika, jedan redovnik, jedna redovnica i jedna laikinja. Na američkom kontinentu ubijeno je šest svećenika, jedan trajni đakon, jedan redovnik i četiri laika. U Aziji je ubijena jedna laikinja, a u Europi jedna redovnica. Mnogi su od tih misionara ubijeni tijekom pljačke ili provale, u okruženju u kojem vladaju siromaštvo, nasilje i korupcija.

Otmice svećenika i redovnica još su jedna pojava raširena na nekoliko kontinenata. Neki su od njih smrtno stradali, te su se našli na popisu ubijenih misionara, neki su pušteni na slobodu, dok se o ostalima još uvijek ništa ne zna. U Nigeriji se, primjerice, povećao broj otetih svećenika i redovnika, od kojih je većina oslobođena nakon nekoliko dana, ali, u pojedinim slučajevima, uz razorne posljedice po njihovo fizičko i psihičko zdravlje. I u Latinskoj Americi ta pojava je veoma učestala, prenosi Vatican News.

 

Ključne riječi:
Fides misionari ubojstva