Budi dio naše mreže
Izbornik

Izvještaj o radu Caritasa Župe sv. Josipa u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Prema detaljnom izvještaju o radu za 2020. godinu, Caritas Župe sv. Josipa na Trešnjevci u Zagrebu podijelio je materijalnu i financijsku pomoć u ukupnoj vrijednosti od 126.694,35 kuna, ne računajući pritom tople obroke podijeljene iz župne pučke kuhinje, čija je vrijednost na godišnjoj razini oko 150.000 kuna.

Za dvjestočetrdeset i sedam (247) redovitih korisnika podijelili su 868 mjesečnih paketa pomoći u vrijednosti od 74.630,00 kuna; također su podijelili 78 paketa pomoći u higijenskim artiklima, vrijednih 3.900,00 kuna; za osamnaest (18) obitelji osigurali su ogrjev – 7.500 kg briketa i 9 m3 drva – ukupne vrijednosti 17.250,00 kuna; odjeću (1624) i obuću (539) preko njih je dobilo tristosedamdeset i šest (376) potrebitih; podijelili su 12 komada namještaja; ukupno 4.000,00 kuna podijeljeno je na sedam (7) župljana za pomoć u školovanju; plaćeno je 10 računa u ukupnom iznosu od 6.794,45 kuna; podijeljeno je 7 jednokratnih pomoći u ukupnom iznosu od 18.100,00 kuna; ukupno su 7 puta pomogli u kupnji lijekova, potrošivši 1.019,90 kuna; jednoj (1) osobi dali su pozajmicu od 1.000,00 kuna.
Sve su to rezultati rada u vremenu koje je bilo otežano za rad zbog posljedica potresa u Zagrebu i mjera za suzbijanje koronavirusa. Tako nije održan adventski sajam »Da svi budu jedno«, a od četiri (4) redovite prodajne izložbe održana je samo jedna, na kojoj su prikupili 21.510 kuna za potrebe župnog Caritasa. Podnositelj izvještaja Damir David, tadašnji voditelj župnog Caritasa, zapaža u prošlogodišnjem razdoblju pojačani broj beskućnika, a unatoč spomenutim poteškoćama provedene su korizmena i adventska akcija »Obitelj za obitelj«, kroz koje su prikupljali osnovne namirnice i higijenske potrepštine za uskrsne i božićne pakete. U adventskoj akciji od velike pomoći bio im je i prošle godine »Caritasov adventski kalenDAR«, koji je njihov izum proširen i na neke druge župe. Osim toga redovito su dijelili mjesečne pakete pomoći i nosili ih nemoćnim korisnicima, a u podjeli paketa pomoći pomogli su i Caritasu Zagrebačke nadbiskupije za korisnike s područja Trešnjevačkog dekanata; proveli su akciju »Razred za obitelj«; obilježili Svjetski dan bolesnika i Nedjelju Caritasa; posjećivali korisnike Doma za starije osobe Trešnjevka Zagreb – Podružnica Drenovačka; pripremili božićne darove za korisnike Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi – Gornja Bistra; prikupili veliku pomoć za pogođene potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji.
Nastojanje oko osamostaljivanja korisnika
U godišnjem izvještaju za 2020. godinu, između ostaloga pažnju privlači napomena vezana uz Stipendije sv. Josipa, u kojoj se naglašava da će se daljnji rad župnoga Caritasa nastojati usmjeriti prema pomaganju potrebitima u cilju stjecanja temelja za bolju budućnost i samostalnog življenja.
Karitativni rad kao krvotok župne zajednice
Sedamnaest (17) redovitih volontera ovoga župnog Caritasa – trinaest (13) žena i četiri (4) muškarca – dobro organiziranim ‘kapilarnim’ radom djeluju kao pokretači cijele župne zajednice na karitativne aktivnosti. Tako ostvaruju ideal koji je župnik vlč. Damir Ocvirk ovako opisao na susretu karitativno-pastoralne formacije voditelja župnih Caritasa Zagrebačke nadbiskupije održanom u travnju ove godine: »U tijelu župne zajednice, župni Caritas sa svojim volonterima treba biti poput srca iz kojeg teče krvotok ljubavi. Volonteri imaju zadaću ne samo pružati djelatnu ljubav poslužujući potrebne, nego biti i animatori cijele zajednice za karitativnu djelatnost. U tome pomažu razne akcije u kojima župni Caritas uključuje različite skupine župne i lokalne zajednice. (…) U tom vidu, držim kako nosiva zajednica u župi treba biti župni Caritas s volonterima koji povezuju i pomažu«.
Suradnjom do zajedništva
Ovaj župni Caritas izgrađuje zdravi duh zajedništva koji se temelji na solidarnosti, a uz razne skupine unutar župne zajednice u svoje akcije uključuje privatne i pravne osobe ne samo s područja župe, odnosno gradske četvrti nego i šire. Tako surađuje s Družbom Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje, Klanjateljicama Krvi Kristove (ASC), družbom Misionarke ljubavi, Samostanom Kraljice Karmela u Brezovici, Samostanom Pohoda Marijina u Mošćeničkoj. U obilježavanju Svjetskog dana bolesnika surađivali su s Centrom za rehabilitaciju Zagreb i Školom za medicinske sestre Mlinarska, a akciju »Razred za obitelj« donacijama su podržali učenici OŠ Julija Klovića i polaznici Dječjeg vrtića »Trešnjevka«.