Budi dio naše mreže
Izbornik

Jedanaesti molitveni susret unutar novoga ciklusa „Lectio divina“

Osijek (IKA/TU)

U okviru ciklusa „Lectio divina“ 11. molitveno-biblijski susret održan je u četvrtak 24. veljače 2022., u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku, pod vodstvom vlč. dr. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku.

Susret je započeo zajedničkom uvodnom molitvom u kojoj se osobito molilo za prestanak rata i sukoba u Ukrajini te za otvaranje ljudi živomu Bogu od kojega dolazi istinski mir. Za temu susreta odabran je odlomak iz Lukinog evanđelja o ljubavi prema neprijateljima (Lk 6, 27 – 38). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je sudionicima rekao da se nalaze pred nečuvenim evanđeoskim zahtjevom ljubavi prema neprijateljima. Ljubav prema neprijateljima predstavlja radikalnu novost evanđelja i Kristovog života, a onda i radikalan izazov za Isusove učenike. „Zlatno pravilo“ artikulirano u sintagmi: ne čini drugome što ne želiš da drugi čini tebi prisutno je i poznato u povijesti religija. Jednako tako, poznato je i poravnanje pravednosti u smislu židovskog zakona: oko za oko, zub za zub. Ljubav prema neprijateljima, međutim, molitva za zlostavljače, blagoslov progonitelja, činjenje dobra mrziteljima – predstavljaju nečuvenu novost jedino razumljivu u obzoru bezgranične i milosrdne Božje ljubavi ostvarene u Isusu Kristu, naglasio je dr. Vuković.

Zahtjev za ljubavlju prema neprijateljima ne dolazi odozgor, već je prethodno sam Bog u Isusu Kristu prošao putem te radikalne ljubavi. Isus je ljubio, dobro činio, blagoslivljao, molio za neprijatelje; pustio je da se zlo na njega sruči bez mržnje i osvećivanja. Isus je sam prošao putom te neslućene ljubavi i stoga poziva učenike da nasljeduju njegov primjer: ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju. Ljudskim snagama to je nemoguće, no postaje moguće u svjetlu dubokog i intimnog odnosa s Isusom Kristom, u snazi njegovog Duha koji vjerniku pomaže da nasljeduje Učitelja. Takva ljubav, dobrota, milosrđe, blagoslivljanje, praštanje i molitva na koju Isus poziva, onoga tko se odluči poći ovim putem uvodi u nečuvena obzorja slobode, blaženstva i mira, u obzorja božanske ljubavi i života, i već ga sad čini dionikom Kraljevstva, poručio je dr. Vuković.

U razmatranje o tim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio).

Susret je završen zajedničkom molitvom svete Majke Terezije iz Kolkate koja potiče na ljubav i činjenje dobra bez obzira na protivljenja.

Sljedeći susret predviđen je za četvrtak, 10. ožujka 2022. u 19.30 u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku kada će se molitvenom susretu pridružiti i petorica đakona Đakovačko-osječke nadbiskupije i đakon Subotičke biskupije u sklopu đakonske pastoralne godine.