Budi dio naše mreže
Izbornik

Još devetero izbjeglica završilo program prekvalifikacije uz podršku JRS-a

Zagreb (IKA)

Ovih je dana devetero osoba pod međunarodnom zaštitom uspješno položilo završni ispit u procesu prekvalifikacije za zanimanje njegovatelja i njegovateljica starijih i nemoćnih osoba. Među njima su i tri samohrane majke koje su sa svojom djecom, bježeći od rata i stradavanja, sigurnost i zaštitu pronašle u Hrvatskoj.

Integracija izbjeglica na tržište rada, uz učenje hrvatskog jezika, glavni je preduvjet njihova osamostaljivanja, integracije i uključivanja u društvo. Stoga Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) kontinuiranim aktivnostima, tečajevima hrvatskog jezika, susretima izbjeglica i poslodavaca, pružanjem podrške i savjetovanjem u Centru za integraciju izbjeglica SOL ulaže trud i napore u proces uključivanja izbjeglica na tržište rada, što je već urodilo plodovima na korist izbjeglica, poslodavaca i lokalne zajednice.

Tako je ovih dana još devetero njih pod međunarodnom zaštitom uspješno položilo završni ispit u procesu prekvalifikacije za zanimanje njegovatelja i njegovateljica starijih i nemoćnih osoba. Među njima su i tri samohrane majke koje su sa svojom djecom, bježeći od rata i stradavanja, sigurnost i zaštitu pronašle u Hrvatskoj, prenosi Vatican News.

Isusovačka služba za izbjeglice, u suradnji s Hrvatskom zavodom za zapošljavanje, Pučkim otvorenim učilištem Zagreb i Sanatorijem Pave Ćorluke za starije i nemoćne, već neko vrijeme na ovaj način izbjeglicama pruža mogućnost edukacije i prekvalifikacije, odgovarajući istodobno na potrebe poslodavaca koji su u potrazi za radnom snagom, te izbjeglicama kojima je potrebna dodatna podrška prilikom integracije na tržište rada, učenja hrvatskog jezika i snalaženja u novim okolnostima i novoj sredini.

„Neophodna je kontinuirana promocija ove mjere među azilantima – stjecanje radnog mjesta preduvjet je dobre integracije za osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita. Važna je i promocija mjere među poslodavcima da bi se razriješile postojeće predrasude. Moje iskustvo je pozitivno – smatram da većina migranata želi raditi, a mi poslodavci i cijelo društvo – mediji, civilne udruge i ostali dionici procesa moramo se potruditi da im osiguramo uvjete za to“, zaključio je poslodavac Pavo Ćorluka, koji već neko vrijeme u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice zapošljava osobe pod međunarodnom zaštitom te potiče i druge poslodavce da slijede njegov primjer te sustav da im izađe u susret te olakša ove procese.

„Riječ je o vraćanju dostojanstva, o prilici da ljudi ponovno preuzmu život u svoje ruke, osjete se uključeni, korisni, samostalni, vrijedni. Tako doista i postaju ravnopravni članovi društva, potrebno im je dati tek početni poticaj i priliku da pokažu svoje vještine i snađu se u novom društvu. Često za početak pristaju i na poslove koji su daleko od toga za što su školovali u svojim zemljama, svjesni da zbog početnog nepoznavanja jezika, drukčijeg sustava i nemogućnosti priznavanja diploma i radnog staža moraju početi ispočetka. Tu smo im podrška i kod nas dolaze po savjet, izrađujemo individualne planove, u partnerskom odnosu.

Naši prevoditelji su ključna karika u tom procesu, kao kulturalni medijatori i poveznica dvaju svijeta, kao osobe od obostranog povjerenja s kojima se izbjeglice mogu poistovjetiti jer su nerijetko i sami naši prevoditelji prošli izbjeglički put. To je osnovna vrijednost Isusovačke službe za izbjeglice – biti prijatelji, biti pratitelji, biti blizu osobama, istovremeno ih profesionalno savjetujući“, istaknuo je Janko Gredelj, koordinator integracije u Isusovačkoj služba za izbjeglice. Od jeseni, program prekvalifikacije za izbjeglice, koji je do sada bio dostupan samo u Zagrebu, Isusovačka služba za izbjeglice počinje provoditi u i drugim gradovima, posebice intenzivno u onim sredinama koji primaju izbjegličke obitelji iz programa preseljenja.