Budi dio naše mreže
Izbornik

Južna Koreja: Sve manje mladih katolika na nedjeljnoj misi

Seoul (IKA)

Sve manje mladih osoba dolazi na nedjeljna bogoslužja u Južnoj Koreji. O tome je u petak 24. ožujka izvijestila novinska agencija UCA News, prenosi Vatican News.

Danas nedjeljnu misu pohađa 36,1 % mladih katolika u dobi od 20 do 29 godina. U godinama prije pandemije bilo ih je 17 % više. To je rezultat istraživanja Korejskog katoličkog istraživačkog instituta mjesne biskupske konferencije. Ustanova je između 10. i 16. siječnja 2023. intervjuirala 1063 mladih vjernika i vjernica starijih od 19 godina.

Otprilike četvrtina ispitanika od 20 do 29 godina izjavila je da na misi sudjeluje samo u posebnim prilikama ili uopće ne ide u crkvu. Sudionici ankete su to opravdavali činjenicom da su navikli ne dolaziti na bogoslužje. Mnogi su također rekli da im nedostaje sakrament pomirenja, da se boje zaraze Covidom-19 ili da Crkvu više ne vide kao važan čimbenik svoje vjere.

Prema istraživanju, 58,8 % katolika starijih od 50 godina u sjevernoj pokrajini Gyeongsang i Seulu reklo je da ne ide na nedjeljnu misu. Katolička Crkva u Južnoj Koreji činjenicu da sve manje ljudi posjećuje misu vidi kao alarmantan znak. Budući da je sve manje rađanja, sve je manje vjernika, a svećenička zvanja u zemlji naglo opadaju. Ipak, broj katolika se u posljednjih deset godina povećavao.

Južna Koreja je zemlja s najnižom stopom nataliteta na svijetu. Papa Franjo posjetio ju je 2014. godine i pozvao mlade da ostanu otvoreni za ljepotu svetosti i radost evanđelja, prenosi Vatican News.