Budi dio naše mreže
Izbornik

Kanonska vizitacija biskupa Križića župa Otočkog dekanata

Otočac (IKA)

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić s tajnikom i kancelarom Mišelom Grgurićem, pohodio je, u sklopu kanonske vizitacije župa, od 8. do 21. ožujka župe Otočkog dekanata.

Biskup Križić pohodio je župe Brinje, Letinac i Lipice, Križpolje, Jezerane i Stajnicu, Kompolje, Brlog i Vratnik, Krasno i Kuterevo, Otočac i Dabar, Ličko Lešće i Prozor, Sinac, Ramljane i Čanak. Kanonska vizitacija pojedinog dekanata odvija se svake pete godine, a biskup upoznaje život i okolnosti u kojima djeluju župe i javne ustanove.

Po dolasku u župe župnici su upoznali biskupa sa stanjem u župi, biskup je zatim pregledao i potpisao sve župne knjige, razgovarao sa župnikom, obišao crkve i groblja na kojima je posebno molio za sve preminule župljane. Biskup je u sklopu kanonske vizitacije obišao gradonačelnike i načelnike općina na čijem području župe djeluju, susreo se s učenicima osnovnih i srednjih škola, pohodio stare i nemoćne u domovima, susreo se sa zdravstvenim djelatnicima, vatrogascima i drugim djelatnicima javnih ustanova. Vrhunac svakog pohoda bilo je misno slavlje koje je biskup Križić, u zajedništvu sa župnicima, prikazivao za sve žive i pokojne župljane. Nakon mise biskup bi se susreo s župnim pastoralnim vijećem, najužim suradnicima župnika, s kojima je razgovarao o životu župne zajednice.