Budi dio naše mreže
Izbornik

Kapele posvećene sv. Josipu: Prigorje Brdovečko

Prigorje Brdovečko (IKA)

U Godini sv. Josipa, koju je papa Franjo proglasio 8. prosinca 2020. Apostolskim pismom „Patris Corde“ povodom 150. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije tijekom srpnja, kolovoza i rujna donosi prikaze kapela posvećenih sv. Josipu.

Uz Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu i pet župa posvećenih sv. Josipu, u Zagrebačkoj nadbiskupiji postoji i 21 kapela posvećena Zaručniku Blažene Djevice Marije. Deseta se predstavlja kapela sv. Josipa u Prigorju Brdovečkom.

Župa svetog Vida mučenika u Brdovcu spominje se u prvom popisu župa Zagrebačke biskupije 1334. godine pod titularom Sveti Križ. Na mjestu gdje je danas župna crkva sv. Vida mučenika pronađen je u 16. stoljeću drveni kip sv. Vida koji je Savom doplovio na drijenovoj grani i zaustavio se među vrbama na mjestu današnje crkve, te je od tada započelo štovanje sv. Vida koji je bio nadaleko poznat po čudotvornim ozdravljenjima koji su zapisani u matičnim knjigama župe.

Župa ima 12 tisuća vjernika koji žive u 12 naselja. Svako naselje ima svoju kapelu, a neka naselja i nekoliko njih. Jedino naselje u župi koje nije imalo kapelu bilo je Prigorje Brdovečko, a koje je uz Brdovec najveće naselje župe. Kamen temeljac za kapelu položen je 2008. godine na prostoru uz staru osnovnu školu. Radovi su brzo napredovali. Glavni investitor bila je općina Brdovec, a suinvestitor župa. Za titulara kapele izabran je sveti Josip. Kapela je blagoslovljena na svetkovinu Blagovijesti 2011. godine. Blagoslovio ju je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a župnik je u to vrijeme bio vlč. Vladimir Trkmić.

Kapelu su projektirali Mila Baće-Kozarčanin i Branko Mikulec. Površine je oko 150 kvadrata. Oltarnu sliku svetog Josipa, križni put i sliku Kristova uskrsnuća naslikao je domaći akademski slikar Darko Škoda. Od liturgijskog inventara kapela posjeduje sve što je potrebno za slavlje misa koje se u kapeli slave utorkom. Najveće okupljanje vjernika je na svetkovinu sv. Josipa 19. ožujka.