Budi dio naše mreže
Izbornik

Kapele posvećene sv. Josipu: Vinagora

Vinagora (IKA)

U Godini sv. Josipa, koju je papa Franjo proglasio 8. prosinca 2020. Apostolskim pismom „Patris Corde“ povodom 150. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije tijekom srpnja i kolovoza donosi prikaze kapela posvećenih sv. Josipu.

Uz Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu i pet župa posvećenih sv. Josipu, u Zagrebačkoj nadbiskupiji postoji i 21 kapela posvećena Zaručniku Blažene Djevice Marije. Treća se predstavlja kapela sv. Josipa u Vinagori.

Kapela sv. Josipa na vinagorskom groblju u današnjem obliku sagrađena je 1931. godine. Na zapadnoj strani dodana su joj dva stupa, napravljeni prozori i sagrađen toranj u kojem se nalazi zvono teško 110 kilograma, a darovao ga je Josip Špoljar, Zagrepčanin podrijetlom iz Vinagore.

Svečani blagoslov i otvorenje kapele održano je 12. rujna 1932. godine. Kako stoji u Glasniku Majke Božje Vinagorske iz te godine, „bio je to ponedjeljak, god Imena Marijinog, lijep i krasan dan. Rano u jutro došli su članovi Društva sv. Josipa u crkvu na sv. ispovijed. U 8 sati krenula je svečana procesija sa svim društvima, barjacima i glazbom prema groblju. Članovi društva ušli su na groblje, pred kapelu, glazba i pjevači, društva i ostali narod stajali su pred grobljem. Najprije bio je svečani blagoslov kapele, a onda svečana sv. misa. Blagoslov je obavio prečasni dekan iz Pregrade g. Pavao Kranjčić.”

U kapeli je sagrađen i oltar iznad kojeg je najprije stavljena slika sv. Josipa, koja je 1. srpnja 1933. godine zamijenjena kipom sv. Josipa. Za nabavu kipa, koji je spomenutog datuma i blagoslovljen, najzaslužniji je Josip Krivec iz Martiša Vesi.

Danas se kapela sv. Josipa koristi za ispraćaje pokojnika na vinagorskom groblju, a sveta misa u njoj se slavi prigodno i na Dušni dan.