Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Blase Joseph Chupich pohodio Zadar

Zadar (IKA)

Nadbiskup Chichaga kardinal Blase Joseph Chupich, za vrijeme svoga boravka u Hrvatskoj pohodio je u utorak, 1. veljače Zadar.

Kardinal Chupich susreo je zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, predsjednika HBK, a bio je u pratnji riječkog nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića na putu za Dubrovnik i proslavu sv. Vlaha.

Kardinal Chupich pohodio je Katoličku osnovnu školu Ivo Mašina i Klasičnu gimnaziju Ivan Pavao II. Zadar. U osnovnoj školi dočekali su ga ravnatelj don Roland Jelić i dvoje učenika 5. razreda koji su kardinalu darovali cvijeće i prigodno ga pozdravili na engleskom jeziku. Kardinal je obišao prostore nove velebne škole Ivo Mašina i učenike prvog razreda. U gimnaziji su nadbiskupa Chupicha pozdravili ravnatelj dr. don Ante Sorić i razred gimnazijalaca.

Kardinal je u pratnji stručnog vodiča upoznao bogatu povijesnu i crkvenu baštinu u katedrali Sv. Stošije u Zadru i Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti Zadar. „Meni je jasno da su kultura i religija jedno i da su povezani u prekrasnom gradu Zadru. Mislim da je za nas vrlo poučno i poticajno, kada gledamo u budućnost, da nastavimo povezivati kulturu i religiju. U suprotnom, ako ih razdvojimo, gubimo nešto od njih oboje“, rekao je kardinal Chupich.

Kardinal Chupich izrazio je veliko poštovanje kulturnoj baštini i tradiciji Europe, s obzirom na mlađu povijest američkog kontinenta. „Mi nemamo tako dugu povijesnu tradiciju kao vi, koja traje više od tisućljeća i povezana je s vjerom. Nama u Americi, kao narodu useljenika, važno je biti blizu korijena naših obitelji i naše kulture. Ja sam hrvatskog podrijetla i gledam na ovaj posjet Hrvatskoj i kao mogućnost obnoviti izvore i temelje naše vjere. Mislim da je važno za svakog katolika u Americi sjećati se da su im vjera i kultura predani. Uvijek je važno promatrati korijene te tradicije“, poručio je nadbiskup Chupich.

Nadbiskup je bio i pred mramornim sarkofagom u kojem su moći sv. Stošije u zadarskoj katedrali koju je darovao cvijećem. U kontekstu činjenice da su kardinalov imenjak, sv. Vlaho – Blaž i zadarska zaštitnica sv. Stošija ranokrošćanski mučenici, mons. Chupich je rekao: „Ti rani kršćanski mučenici utrli su nam put, postavili su stazu. Oni nisu imali prošlu tradiciju na koju bi se oslonili. Oni su bili predvodnici mučeništva. Mi imamo koristi od gledanja unatrag na njih. Kada se mi pozivamo na svjedočanstvo vjere, ranokršćanske mučenike vidimo kao primjer nama, što je veliki dar za nas. Nadam se da ćemo i dalje častiti te časne svece, ne samo kao dio prošlosti, kao trenutke u slavnoj prošlosti, nego kao nešto što će nas nadahnjivati danas i ubuduće“.

Kada je vidio repliku Višeslavove krstionice u katedrali Sv. Stošije, kardinal Chupich prisjetio se i drage uspomene prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. „Kad sam imenovan biskupom, primio sam notu iz Ureda hrvatskog predsjednika. Čestitali su mi, znajući da sam ja u potpunosti hrvatskog podrijetla. Predsjednik Tuđman ljubazno me zamolio da im dostavim tu dokumentaciju kako bi mi hrvatska vlast dodijelila hrvatsko državljanstvo. Ja sam ponosan što sam hrvatski državljanin, zahvaljujući toj inicijativi“, rekao je čikaški nadbiskup.

Američka biskupska konferencija pomaže mnoge pastoralne projekte u Europi. „Sv. Ivan Pavao II. zamolio je američke biskupe da pomognu Crkvi u Srednjoj i Istočnoj Europi nakon pada Berlinskog zida. Važno nam je podržavati Crkve naših pradjedova u Srednjoj i Istočnoj Europi. Nastavit ćemo to činiti. Puno podržavamo brojne socijalne projekte. Stipendiramo mnoge studente koji se pripremaju za svećeništvo i službe u Crkvi. U Rijeci sam vidio predivne primjere socijalnog djelovanja u Crkvi, pomoć redovnica beskućnicima. Smatramo važnima podržati takve projekte“, rekao je čikaški nadbiskup.

Kardinal Blase Chupich izrazio je nadu u ponovni dolazak u Hrvatsku, zemlju svojih korijena. „Jer u Hrvatskoj se uvijek osjećam kao kod kuće. Ljudima uvijek kažem: Molim vas, posjetite tu lijepu zemlju – ne samo zbog prekrasnih spomenika i lijepih krajolika, nego i zbog dobrih ljudi, lijepog naroda“, poručio je kardinal Blase Chupich.