Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić blagoslovio pastoralni centar u Dugom Selu

Zagreb (IKA)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje druge nedjelje došašća 8. prosinca u župnoj crkvi Svetoga Martina biskupa u Dugome Selu i blagoslovio novosagrađeni župni pastoralni centar.

Koncelebrirali su župnik i dekan Dugoselskoga dekanata preč. Slavko Kresonja te drugi svećenici, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

“Ovdje smo se danas sabrali u povodu blagoslova našega novoga pastoralnog centra i moram reći kako je ovdje za oltarom sve počelo, ali i sve k oltaru vodi. Sve ono što smo napravili želi nas ujediniti, približiti Gospodinu, dovesti za Njegov stol gdje će nas On blagoslivljati i darivati mnogim milostima i darovima potrebnima za ovaj zemaljski život, ali nas i pripremati za onaj konačni susret u nebeskoj slavi”, istaknuo je, uime župne zajednice, u riječi dobrodošlice kardinalu župnik Kresonja, zahvalivši mu na pastirskoj brizi, molitvama i podršci te radosti zajedništva.U uvodu misnoga slavlja, kardinal je, zahvalivši vlč. Kresonji, također srdačno i radosna srca sve pozdravio, od djece, mladih, roditelja, očeva, majki, baki i djedova. “Drago mi je da pred Božić mogu biti zajedno s vama i zajedno s vama moliti Boga, slušati Božju riječ te zajedno s vama pokušati razmišljati što nam to Bog danas poručuje. Ovo je slavlje naše i Božje. Jer kadgod se u Crkvi nađemo zajedno na molitvi ili na slavlju otajstava, osjećamo tu povezanost. Naime, sve ovo što mi kao ljudi u zajedništvu činimo, to je samo jedan dio jer s nama je Onaj koji nas sve drži i bez kojega bismo svi mi bili ništa. Bog je sve. Na drugoj strani je ništa. Ali ako smo s Bogom, na putu smo života”, rekao je kardinal.

U homiliji kardinal je, govoreći o novosti došašća, protumačio Matejevo evanđelje (Mt 3, 1-12) u kojem sveti Ivan Krstitelj poziva “Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko!” Podsjećajući kako vjernici svake godine iznova slave došašće, objasnio je da je svojevrsna novost kršćanstva u odnosu na poganske religije linearno poimanje vremena u pravcu koji ide naprijed jer kršćanstvo ispred sebe ima perspektivu i budućnost. I zbog toga i ovogodišnje došašće i slavlje Božića, ne mogu biti isti kao i prošle ili pretprošle godine. Moraju biti drugačije jer život ne stoji, on ide, ali ne ka uništenju, nego ka ispunjenju. Pred nama je Bog koji otvara putove. (…) Kršćanstvo stoga ima budućnost jer ju otvara Bog koji dolazi. A mi se otvaramo tom Božjem dolasku. Budućnost je uvijek na Božjoj strani jer tko je s Bogom, taj ima budućnost, istaknuo je kardinal.

U nastavku homilije kardinal je rastumačio što znače Ivanove riječi kojima u pustinji propovijeda: “Obratite se!” To će reći, promijenite se jer Bog dolazi. Evo, braćo i sestre, to je ta novost svake godine novoga došašća. Obratite se. (…) Pozvani smo obratiti se, promijeniti se, preispitati svoj život. I povjerovati da može biti drugačije. Da se možemo i mi promijeniti, rekao je kardinal, pozvavši da svatko ponaosob razmisli o svome životu, sredini u kojoj živi, bližnjima s kojima živi i koje svakodnevno susreće kako bi uvidio što nije isto kao i prošlih godina te što bi trebalo promijeniti. Jer živimo novo vrijeme ne sami, nego s Bogom, rekao je kardinal te, govoreći o novosti došašća, naglasio kako Bog dolazi k nama, a mi Mu se trebamo otvoriti. I dok Ivan krsti vodom, On krsti Duhom Svetim i Ognjem.


Duh Sveti koji daje Bog Isus Krist, to je snaga odozgo. Snaga od Boga. A oganj, oganj je onaj koji žari, koji vrije. Dolazi oganj ljubavi što ga donosi Bog koji ga daje Isusu Krist u Duhu Svetom. Obratite se, stoga. Pripremite se, otvorite svoja srca, očistite svoje duše za Njegov dolazak, za prihvaćanje Duha Svetoga i ljubavi koju On donosi. I to je taj pomak koji je potreban učiniti ove godine, sada, rastumačio je kardinal, referirajući se na riječi svetoga Pavla apostola u poslanici Rimljanima (Rim 15, 4-9) koji govori kako je Isus došao služiti i biti tu za nas. Biti blizu, a ne daleko. Postati čovjekom kako bi pokazao što čini njegovu veličinu i vrijednost za Boga i pred Bogom. I upravo od te vrijednosti, od tog digniteta koji dolazi odozgor od Boga prema svakome od nas, od te vrijednosti dolazi i ona vrijednost koju ja vidim u bratu, u sestri. Ako nju, njega Bog toliko voli, ako mene zajedno s njim i zajedno s njom toliko voli, zašto bih prema bližnjem bio drugačiji. Bog nas sve voli jer nas sve želi vidjeti s Njim. To je Njegov dolazak, to je, braćo i sestre, Božić. To je došašće, i onda nam je shvatljiva i ona riječ starozavjetnoga proroka Izaije koji govorio o mesijanskim vremenima, o pravdi, o miru, o zajedništvu. To može darovati, donijeti, unijeti samo Bog u našu sredinu, kazao je kardinal Bozanić.
U završnici homilije, kardinal je govorio o dobru kojeg svakodnevno živimo, a koje poziva da život što više gledamo Božjim očima kako bismo raspoznati ono dobro na koje nailazimo i koje činimo, koje čini naš bližnji i koje se čini u našoj sredini, društvu, Domovini.  Da pokušamo maknuti s očiju crne naočale i staviti one koje su sposobne vidjeti dobro. Budimo oni koji će prepoznati, raspoznati, govoriti, širiti što više dobra u našoj sredini. (…) Isus nas dolazi spasiti jer nas ljubi i želi nas sve obuhvatiti ognjem svoje ljubavi. Otvorimo se Njemu i bit će nam novi Božić. I živit’ ćemo novo došašće, poručio je zagrebački nadbiskup.

Nakon euharistijskoga slavlja uslijedio je svečani blagoslov novosagrađenoga pastoralnoga centra u kojem će se, prema riječima vlč. Kresonje, župna zajednica okupljati te zajedno razmatrati nad tajnama i milostima koje Gospodin pred nju postavlja, kao i sve ono drugo što bude na korist župnoga zajedništva. Budući da je kardinal prije završnoga euharistijskoga blagoslova posvjedočio san o izgradnji gradskoga crkvenog trga koji će s pastoralnim centrom biti povezan podvožnjakom te tako dati posebno značenje župnome središtu, prilikom blagoslova centra naglasio je da ovom posebnom prigodom za župu, ali i Grad Dugo Selo, započinje jedna nova povijest: povijest okupljanja. Radost Gospodnja vaša je jakost. (Neh 8,10), poručio je kardinal, blagoslivljajući nove prostorije. Podsjetio je također na radost okupljanja hrvatske katoličke mladeži sljedeće godine u Zagrebu na jedanaestom Susretu hrvatske katoličke mladeži, pozivajući mlade na sudjelovanje te da se odazovu biti dobrim domaćinima mladima koji će tih dana, slaveći Gospodina, boraviti u Zagrebu.


Radost susreta i bratskoga zajedništva te zahvalnosti Bogu nastavljena je u prostorijama blagoslovljenoga pastoralnog centra prigodnim druženjem.