Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić: Caritas je osvijetlio lice Crkve ne samo u Zagrebu, već i u Hrvatskoj

Zagreb (IKA)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se u četvrtak 20. prosinca u Nadbiskupskom dvoru s djelatnicima Caritasa Zagrebačke nadbiskupije predvođenim ravnateljicom s. Jelenom Lončar.

 

Na susretu je bio i predsjednik zagrebačkog Caritasa mons. Juraj Jerneić.

Uime djelatnika Caritasa, čestitku kardinalu uputila je ravnateljica s. Jelena Lončar, koja je na početku istaknula kako su ovi, predbožićni susreti sa zagrebačkim nadbiskupom uvijek radosna prigoda za zajedništvo s pastirom kojemu zahvaljuje na brizi u protekloj građanskoj godini. Pitajući se ide li Caritas u dobrome smjeru i je li mogao učiniti više i bolje, ravnateljica Lončar kazala je da je Caritas činio kako je najbolje znao. Osvrnula se na proteklu godinu te zaključila kako u hrvatskom narodu ima puno dobra. „Zalog tomu su brojni dobročinitelji i volonteri koji nas prate i pomažu u našem radu. To se u protekloj godini ponajviše očitovalo akcijom ‘Da život imaju’“,– rekla je s. Lončar, te zahvalila kardinalu što je taj projekt svesrdno podržao svojom prisutnošću, molitvom, ali i konkretnom pomoći.

Brojni su volonteri, nastavila je, bili uključeni u Caritasove projekte. Njihova zauzetost mnogo je više od usluge koja se nekome čini ili od vremena koje se nekome daruje. Ona pridonosi stvaranju nove kulture i djelovanja koje potičemo među mladima u župnim zajednicama, naglasila je.

Napomenula je kako „vrijeme u kojem živimo pred nas stavlja brojne izazove“, kao i to da se zaposlenici Caritasa svakodnevno zauzimaju ne samo za ublažavanje materijalne oskudice, nego i za duhovno jačanje i stvaranje pozitivnog ozračja među korisnicima. „Ozračje dobra što nam po Kristovu rođenju donosi božićno vrijeme potrebno je svima nama, stoga ćemo svoja zalaganja nastaviti i pojačati u idućoj godini“, zaključila je ravnateljica Lončar, uručivši kardinalu poklon – ribu koju je iz drva masline s Krka izradio Caritasov vanjski suradnik pravnik Elio Marin, kao simbol i znak zahvalnosti brojnih korisnika kojima je Caritas svojom darežljivošću utažio glad, ali i onih koji vapiju za Caritasovom pomoći i blizinom.

Kardinal Bozanić u svom je obraćanju podsjetio kako Crkva ne može bez Caritasa te da svako djelovanje zagrebačkog Caritasa mora očitovati upravo tu činjenicu. Kada je riječ o karitativnim aktivnostima, kardinal je kazao da je to „područje na kojem nikada nećemo moći reći da smo učinili sve jer je i Isus rekao da ćemo siromašne uvijek imati uz sebe“.

Gledajući rad Caritasa unatrag desetak godina, kardinal je istaknuo da „trebamo biti zadovoljni jer je svojim zalaganjem i mudrim vodstvom Caritas osvijetlio lice Crkve ne samo u Zagrebu, već i u Hrvatskoj“. Izrazio je radost što se projekt izgradnje i otvorenja Kuće za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi „Da život imaju“ realizirao te potaknuo vodstvo i djelatnike Caritasa da u idućoj godini nastoje još više animirati skupine Caritasovih djelatnika po župama.

“Caritas je uvijek i pitanje mašte kako doći do onih stvarnih potrebnih i kako njih ne preskočiti, a isto tako moramo biti mudri jer nažalost ima onih koji nastoje iskoristiti Caritas u neke svoje svrhe“, zaključio je kardinal.

U razgovoru su djelatnici Caritasa izrazili zabrinutost zbog inercije državnih institucija zbog koje ne mogu provoditi željene karitativne projekte. Kardinala su pobliže upoznali i s projektom podjele paketa hrane, higijene i školskog pribora, kojim je tijekom 2018. godine bilo obuhvaćeno 4500 osoba. Izraženo je i zadovoljstvo što Caritas broji sve više volontera, posebice mladih, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.