Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić predvodio euharistijsko slavlje na Cvjetnicu

Zagreb (IKA)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje Nedjelje Muke Gospodnje - Cvjetnice, 10. travnja u Župi Majke Božje Lurdske u Zagrebu.

Misno slavlje započelo je blagoslovom maslinovih i palminih grana, a u uvodu kardinal Bozanić rekao je kako smo se pokorom i djelima ljubavi tijekom cijele korizme pripremali za slavlje Kristova vazmenog otajstva. “Danas smo okupljeni da s čitavom Crkvom budemo dionici Kristova slavnoga ulaska u grad Jeruzalem, gdje je on, predan u volju Očevu, htio za nas trpjeti i umrijeti da bi nas po svome uskrsnuću obdario darom novoga života u slavi Očevoj.”
Istaknuo je kako je Župa Majke Božje Lurdske u Zagrebu danas sveto mjesto na kojem to slavlje postaje znak povezanosti cijele Crkve zagrebačke, “znak naše pripadnosti istoj zajednici Kristove Crkve, znak sjedinjenosti u nakanama i molitvama za naš narod, za našu nadbiskupiju, za naše obitelji, za sve koji trpe, osobito za one koji prolaze kroz bolno iskustvo rata i progonstva.” Kardinal je podsjetio kako je tu zagrebačku župu osnovao bl. Alojzije Stepinac 1942. te ona ove godine obilježava 80 godina postojanja.

U homiliji kardinal Bozanić naglasio je kako je Cvjetnica prag ulaska u najsvetiji tjedan crkvene godine – Veliki tjedan. Ona također predstavlja protuslovlje koje se ne smije previdjeti: “protuslovlje mnoštva koje iz sveg glasa hvali Boga za silna djela što ih vidješe, radosno kličući: „Blagoslovljen Kralj, Onaj koji dolazi u Ime Gospodnje! Na nebu mir! Slava na visinama!“ Ali to će mnoštvo za nekoliko dana vikati i tražiti od Pilata da Isusa dade raspeti na križu.””Kada slušamo i čitamo navještaj Muke Gospodina našega Isusa Krista, ne tražimo prvotno dobre i zle, nego pokušajmo naći i raspoznati u nama samima svijetle i tamne sjene te izaberimo stranu na kojoj želimo biti. Odlučimo zauvijek ostati Isusovi učenici. Ali i kao učenici spoznajmo i pred sobom prihvatimo da smo i mi toliko puta pobjegli, izdali i stali na stranu onih, koji su suglasni s Pilatom i Herodom predali Isusa da ga razapnu izvan grada Jeruzalema. Stavili smo Isusa izvan našeg životnog prostora”, naglasio je Kardinal i poručio: “Nastojmo se uvijek probiti do istine, pravde i mira te služiti ljubavi, pa i uz cijenu vlastita gubitka.”

Na kraju homilije kardinal Bozanić kazao je kako Veliki tjedan sadrži slavlje neuspjeha – smrt na križu, ali i pobjedu uskrsnoga jutra. “To je prijelaz prema onome što je neprolazno, što ostaje, što pobjeđuje. To je prijelaz prema Uskrsu. Želim da svatko od nas krene od vlastitih neuspjeha i promašaja, da svjetlom Duha Svetoga prihvatimo vlastiti križ, kako bismo mogli doživjeti veliku radost neprolazne pobjede, radost Uskrsnuća”, zaključio je kardinal.

Misu je slavio  u zajedništvu s domaćim župnikom fra Tinom Labrovićem, OFM; gvardijanom samostana fra Ivanom Maletićem, OFM; i subraćom svećenicima iz samostana Majke Božje Lurdske, Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja Split.