Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić predvodio scenski križni put u župi sv. Barbare u Vrapču

Zagreb (IKA)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju 7. travnja pobožnost križnog puta na kalvariji u župi sv. Barbare u Vrapču. Scenski križni put u organizaciji župljana Župe sv. Barbare u Vrapču ove je godine dvadeseti po redu, a osim domaćih župljana sudjelovalo je mnoštvo vjernika iz drugih župa Kustošijskog dekanata, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na Petu korizmenu nedjelju – „Glušnicu“, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je pobožnost križnog puta na kalvariji u Župi sv. Barbare u Vrapču.

Pobožnost križnog puta, koja je okupila veliki broj vjernika, započela je u župnoj crkvi te se nastavila vrapčanskom kalvarijom sve do vrha kalvarije. Razmatranja križnog puta pratila su povijesni hod hrvatskog naroda od vremena pokrštenja Hrvata, tijesnih veza hrvatskog naroda sa Svetom Stolicom, povijesnih stranputica i križnih putova pa sve do suvremene borbe našeg naroda za slobodu i samostalnost.

Od početka do kraja križnog puta scenskim prizorima glumci su upriličili Isusov križni put približivši vjernicima trenutke Isusove muke i smrti na križu. Glumačka skupina koja je upriličila već tradicionalni vrapčanski scenski križni put sastavljena je od pedesetak glumaca svih uzrasta.

U svom razmatranju na kraju pobožnosti križnog puta kardinal Bozanić potaknuo je okupljene vjernike da ne bježe od svojih križeva već da ga po uzoru na Gospodina Isusa i njegovom milošću prihvate. „U križu je spas“, rekao je kardinal Bozanić. Nadbiskup Bozanić odao je priznanje organizatorima scenskog križnog puta pohvalivši njihov dvadesetogodišnji ustrajni angažman.

Kardinal je pozvao mlade da slijede Isusa i onda kad slijediti ga znači s njime doći i do križa. „Preko križa dolazimo do spasenja, do uskrsnuća“, rekao je Kardinal.

Na kraju pobožnosti okupljene je pozdravio i domaći župnik vlč. Luka Slijepčević zahvalivši na poseban način Nadbiskupu na predvođenju križnog puta. „Možda mi vjernici nismo svjesni, ali uz čast koja dolazi sa službom zagrebačkog nadbiskupa, Vi nosite i križ te službe koji su prije Vas ponosno nosili osobito kardinal Kuharić i naš blaženik Alojzije Stepinac, koji je u našim srcima već odavna svet. Taj križ koji nosite ustvari je gromobran koji u olujama pogađaju brojne munje“, rekao je vlč. Slijepčević.

Nakon pobožnosti križnog puta kardinal Bozanić blagoslovio je novouređenu prostoriju u sklopu pastoralnog centra Župe sv. Barbare u Vrapču te se zadržao sa svećenicima dekanata i vjernicima u prigodnom druženju.