Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić primio ministricu Obuljen Koržinek, ministra Grlića Radmana i posebnog savjetnika Granića

Zagreb (IKA)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se u petak 14. svibnja u Uredu Zagrebačkog nadbiskupa s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek te s posebnim savjetnikom predsjednika Vlade Republike Hrvatske za vanjsku politiku Matom Granićem.

U razgovoru su dotaknute brojne teme, napose glede brige Republike Hrvatske o položaju hrvatskog naroda i čuvanja njegove vjerske i kulturne baštine u susjednim zemljama, osobito u Bosni i Hercegovini, kao i na području Bačke i Srijema, Janjeva, Letnice, Boke kotorske i drugih. U tom kontekstu posebno se prepoznaje inicijativa unutar Europske unije za poštivanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini te očuvanja njihovog ustavno-pravnog položaja. U brizi za Hrvate izvan domovine osvrnulo se i na mogućnost pronalaženja izvora za stipendiranje školovanja djece i mladih.

Govoreći o štetama uzrokovanim potresima koji su prošle godine pogodili središnju Hrvatsku, istaknuta su nastojanja i suradnja između državnih institucija i Zagrebačke nadbiskupije u brizi za stradale obitelji. U tom kontekstu dotaknulo se i svih nastojanja oko rješavanja poteškoća u cilju što skorije obnove škola, bolnica i sakralnih objekata, a stavljen je i poseban naglasak na obnovi Zagrebačke katedrale.

Kao hvalevrijedna ocijenjena je obnovljena inicijativa koja se zalaže za neradnu nedjelju kako bi se omogućilo obiteljsko zajedništvo.

Susretu su nazočili i biskupski vikar za pastoral Zagrebačke nadbiskupije preč. Marko Kovač te predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren..