Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić primit će zlatnu počasnu medalju Sveučilišta u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Uz Dan Sveučilišta u Zagrebu na svečanoj sjednici Senata koja će se održati u srijedu 3. studenoga u zgradi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, zlatnu počasnu medalju Sveučilišta u Zagrebu primit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Devet godina nakon što je od najvećega zagrebačkoga sveučilišta primio počasni doktorat u mandatu rektora Alekse Bjeliša, sada će na početku 353. akademske godine kardinalu Bozaniću priznanje „za izniman doprinos u promicanju teoloških znanosti i afirmaciji hrvatskoga identiteta i hrvatske kulturne baštine na Sveučilištu u Zagrebu“ dodijeliti aktualni rektor Damir Boras.

Na svečanosti će se dodijeliti i 23 počasna zvanja i titule profesora emeritusa te druge nagrade Sveučilišta u Zagrebu, a na svečanu sjednicu Senata najavljen je dolazak predsjednike Republike Zorana Milanovića, potpredsjednika sabora Željka Reinera, ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa te predsjednice Rektorskoga zbora Snježane Prijić Samaržije.

Naime, zagrebačko Sveučilište obilježava svoj Dan (Dies academicus) svake godine 3. studenoga u spomen na odluku sabora Hrvatskoga kraljevstva iz 1671. godine kojom je prihvaćena prijedlog ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. o priznavanju statusa i povlastica sveučilišnoj ustanovi tadašnjoj Isusovačkoj akademiji (Academia Zagrabiensis) u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu.