Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Coutts o progonu kršćana u Pakistanu

Bonn (IKA)

Umirovljeni nadbiskup Karachija, kardinal Joseph Coutts govorio je u utorak 14. ožujka, na online tiskovnoj konferenciji u organizaciji Njemačke biskupske konferencije, o nasilju koje se vrši nad kršćanima u Pakistanu, objavila je KNA.

Raspirivanje mržnje na kršćane nailazi na plodno tlo posebice kod neobrazovanih osoba, a utjecaj radikalnih imama u školama Kurana velik je, rekao je kardinal Coutts. Oni izjednačuju kršćane s cijelim Zapadom koji, kako tvrde, vodi ratove u Iraku i Afganistanu kako bi zavladao nad islamom.

S druge pak strane, mnogi muslimani u Pakistanu visoko cijene djelovanje Crkve u području obrazovanja i zdravstva, kao i njezinu pomoć kod prirodnih katastrofa, rekao je kardinal.

Tiskovna konferencija upriličena je u povodu predstavljanja novog projekta Njemačke biskupske konferencije pod nazivom „Solidarnost s progonjenim i ugroženim kršćanima našeg vremena – Pakistan“.

„Kao kršćani koji imaju osiguranu slobodu u svojoj zemlji, imamo posebnu obvezu biti na strani onih koji su ugroženi zbog svoje vjere“, rekao je pritom predsjednik povjerenstva za Crkvu u svijetu Njemačke biskupske konferencije, augsburški biskup Bertram Meier.

Sloboda vjeroispovijesti predstavlja središnje ljudsko pravo, naglasio je biskup Meier, uz tvrdnju kako je u većinski muslimanskome Pakistanu porasla potpora ekstremističkim tumačenjima islama. Međutim, istodobno jača i dijalog, rekao je.

„U razgovorima s pakistanskim biskupima čuo sam kako je porasla svijest o važnosti mjesnih i područnih dijaloških inicijativa među svim vjeroispovijestima. Sudionici dijaloga žele zajedno prevladati rovove koje produbljuju ekstremističke skupine i politika usmjerena na podjele“, rekao je augsburški biskup.

Politolog Boris Wilke iz Njemačkog orijentalnog instituta u Hamburgu opisao je Pakistan kao zemlju između višestruke krize i društvenog napretka. Podsjetio je da se posljednjih desetljeća ondje znatno smanjio broj žrtava političkog terora. Politika i društvo postaju „građanskiji“.

No, prema Wilkeovim riječima, gospodarske prilike u Pakistanu predstavljaju čimbenik krize, u zemlji u kojoj je polovica žitelja mlađa od 22 godine i koja pregovara s Međunarodnim monetarnim fondom o insolventnosti. Društvena napetost očituje se i u potrazi za žrtvenim jarcima i širenju teorija urote, zaključio je njemački politolog.

Predsjednik dobrotvorne zaklade Missio Aachen, Dirk Binger, podsjetio je na konferenciji na sudbinu brojnih nemuslimanskih djevojčica i žena u Pakistanu. „Otimaju ih, siluju i zlostavljaju često mnogo stariji muškarci, moraju se udati za svoje zlostavljače i prijeći na islam“, rekao je Binger, pojasnivši kako njihove obitelji gotovo i nemaju mogućnosti suprotstavljanja, jer se postojeći zakoni ne provode u slučaju djevojčica i žena iz vjerskih manjina.

Njemačka biskupska konferencija od 2003. inicijativom „Solidarnost s progonjenim i ugroženim kršćanima našeg vremena“ upozorava na teške prilike u kojima se nalaze kršćani u brojnim zemljama. Ovogodišnje težište na Pakistanu ukazuje na konkretne probleme, izazove, sukobe i pozadine, rekao je biskup Meier.

Među više od 230 milijuna žitelja Pakistana kršćani čine 1,3 posto, a nakon muslimana i hinduista treća su po veličini vjerska zajednica u zemlji. Polovica njih su katolici, a druga polovica pripadnici protestantskih zajednica.