Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Dolan protiv ekskomunikacije njujorškoga guvernera

New York (IKA)

Njujorški kardinal Timothy Dolan odbacuje mogućnost ekskomunikacije – izopćenja iz Crkve guvernera Andrewa Cuomoa zbog toga što je potpisao novi zakon o pobačaju.

Glasnogovornik Nadbiskupije New York u obrazloženju toga stava istaknuo je 28. siječnja da se crkvena kazna ne bi smjela koristiti kao oružje. Guverner Cuomo oštro je kritiziran s katoličke strane između ostaloga što novi zakon u određenim slučajevima dopušta prekid trudnoće sve do samog poroda. Kritičari smatraju da je kardinalova dužnost osobno porazgovarati sa župljaninom Cuomom. Na to je biskup Albanyja Edward Scharfenberger guverneru napisao otvoreno pismo u kojem je, kao i u više svojih javnih nastupa, pokrenuo i pitanje mogućeg izopćenja iz Crkve, prenosi Kathpress.

Dolanov glasnogovornik sada je pojasnio da „nije pametno“ pribjeći takvom sredstvu, između ostaloga i zato što bi mnogi političari mogli tu mjeru iskoristiti da pokažu „da se ne daju šikanirati od Crkve“. Reproductive Health Act, Zakon o reproduktivnom zdravlju, ide mnogo dalje no što je to dopušteno nakon presude „Roe vs Wade” godine 1973.

Biskup Scharfenberger u intervjuu FoxNewsu ovoga vikenda ocijenio je „da se novi zakon ne bi provodio ni kod pasa i mačaka“, no izopćenje je nazvao „krajnjim sredstvom“. Nasuprot tome biskupi Richard Stika (Knoxville) i Joseph Strickland (Tyler) objavili su na Twitteru da bi bilo potpuno primjereno odmah ekskomunicirati guvernera Cuomoa.

 

Ključne riječi:
ekskomunikacija pobačaj SAD