Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Gracias: Borbu protiv zla spolnih zlostavljanja moramo voditi zajednički

Vatikan (IKA)

U Vatikanu je 22. veljače nastavljen susret „Zaštita maloljetnika u Crkvi“. Tema današnjega dana izražena je pojmom „accountability“, što se može prevesti kao procjenu osobne odgovornosti svakoga pojedinog u zajednici. Prvo predavanje je, u nazočnosti pape Franje i gotovo dvije stotine sudionika iz cijeloga svijeta, održao indijski kardinal Oswald Gracias. U svom je predavanju ponudio svoje viđenje biskupskog kolegijaliteta.

Nijedan biskup ne bi smio reći da se s ovim izazovima i problemima suočava sam. Zato što pripadamo zboru biskupa, u jedinstvu sa Svetim Ocem, svi dijelimo odgovornost i trebali bismo podupirati jedni druge. Ovdje smo osnaženi Petrovom nazočnošću među nama i uvjeravamo ga da ima našu svesrdnu potporu u svim odlukama koje bi mogao donijeti. Ali morali bismo također, kao biskupski zbor, biti potpora jedni drugima. To praktički znači da borbu protiv zla spolnih zlostavljanja moramo voditi zajednički, to jest kolegijalno, moramo to činiti u pojedinačnoj i jedinstvenoj viziji, kao i s fleksibilnošću i prilagodljivošću koju traži različitost pojedinaca i prilika širom svijeta, poručio je Gracias.

Samo u mreži snažnih veza između biskupâ i mjesnih Crkava koje rade zajedno Crkva može ploviti nemirnim morem sukoba Crkve i države i, istodobno, dati pravi odgovor na zločin spolnog nasilja. Kolegijalitet jedini može odgovoriti na dvostruki izazov: potrebu za mudrošću i potrebu za podupirućim ohrabrenjem.

Da bi došlo do stvarnog izlječenja, mora postojati jasna, transparentna i trajna komunikacija između Crkava i žrtava – članova te Crkve i društva u cjelini. U toj komunikaciji Crkva nudi više poruka, istaknuo je kardinal.

Biti hodočasnički narod Božji znači da smo zajednica koja je pozvana na trajno kajanje i razlučivanje. Moramo se pokajati – i to kao zajednica – jer smo negdje putem pali na ispitu. Moramo tražiti oprost. Moramo također trajno razlučivati stvari. Drugim riječima, pojedinačno i zajednički, moramo gledati, čekati, promatrati i otkrivati kojim nas smjerom Gospodin želi voditi po okolnostima našega života.

Da bismo našu odgovornost shvatili u kolegijalnom smislu, pozvani smo: potvrditi ili, još bolje, iznova potvrditi naš identitet apostolskog zbora ujedinjenoga s Petrovim nasljednikom, a to moramo učiniti u poniznosti i otvorenosti; zatim skupiti hrabrost i odvažnost, jer put koji je ispred nas slabo je označen; prihvatiti put praktičnog razlikovanja, jer želimo ispuniti sve što Bog od nas želi u konkretnim situacijama naših života; te biti spremni platiti cijenu nasljedovanja Božje volje u nesigurnim i bolnim okolnostima, istaknuo je kardinal Gracias u svojem izlaganju na skupu „Zaštita maloljetnika u Crkvi“ koji se od 21. do 24. veljače održava u Vatikanu.

Ključne riječi:
Gracias susret Vatikan zlostavljanje