Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Grech: Moramo hrabro ići putem sinodalne Crkve

Vatican (IKA)

Generalni tajnik Biskupske sinode kardinal Mario Grech u razgovoru s novinarom Andreom Torniellijem govorio je o tijeku priprave za sinodu o sinodalnosti Crkve koja će se održati 2023., izvijestila je 22. srpnja hrvatska sekcija Vatican Newsa.

Prije objave dokumenta o sinodalnome procesu, kardinal Grech je istaknuo kako je priprava obuhvaćala mnoge susrete i razgovore s kontinentalnim biskupskim konferencijama, koje su poslije taj dokument komentirale te davale prijedloge.

Ti prvi sastanci, navodi, bili su vrlo dragocjena i plodna vježba biskupske kolegijalnosti. Kako je naglasio kardinal Grech, htjeli su poslati poruku kako je važno sudjelovanje svih, čak i u početnim fazama.

Sličan pristup imaju i u suradnji s raznim dikasterijima, objašnjava. Stvorili smo četiri povjerenstva koja će podržati rad do sinode: jedno koje je posvećeno teološkom studiju, drugo koje će Crkvi pomoći u rastu u duhu zajedništva, treće za metodologiju, a četvrto je posvećeno komunikaciji, rekao je.

Govoreći o sinodalnosti, kardinal je poručio kako je ono zasigurno složena tema, jer govori o zajedništvu, sudjelovanju i poslanju.

Na raznim pripremnim sastancima postalo je jasno da je sinodalnost oblik i stil rane Crkve. Pripremni dokument to jasno naglašava, kao i to da je Drugi vatikanski koncil povratkom na izvore želio vratiti taj model, ne odričući se nijednog velikog napretka Crkve u drugom tisućljeću. Želimo li biti vjerni tradiciji, moramo hrabro ići putem sinodalne Crkve, kazao je kardinal Grech.

Ključne riječi:
kardinal Mario Grech Sinoda