Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Joseph Zen Ze-kiun u bolnici

Hong Kong (IKA)

Kardinal Joseph Zen Ze-kiun, bivši biskup Hong Konga, otišao je u bolnicu na liječenje zbog poteškoća s disanjem. „No mogu vas uvjeriti da se najbolji liječnici u Hong Kongu brinu o meni“, napisao je 91-godišnji kardinal Zen na svojoj facebook stranici, izvještava KNA.

Još prije svog putovanja na sprovod Benedikta XVI. kardinal Zen patio je od zdravstvenih problema. Simptomi su se pogoršali nakon povratka i pojavili su se novi problemi i kardinal je sada u bolnici.

Kardinal Zen je pod nadzorom policije zbog njegove kritike komunističkog režima u Kini i podrške prodemokratskom pokretu u Hong Kongu. Krajem 2022. kažnjen je zajedno s drugim aktivistima za ljudska prava zbog nepropisne registracije fonda za pomoć demokratskim aktivistima.

Kardinalova je putovnica nedavno bila nakratko vraćena kako bi mogao otputovati na sprovod umirovljenog pape Benedikta XVI. u Vatikan. Inače, putovnica mu je bila oduzeta sudskim nalogom jer je pod istragom zbog mogućeg kršenja kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti. Tijekom njegova boravka u Rimu početkom godine, kardinala je primio papa Franjo u privatnu audijenciju.

Umirovljeni biskup Hong Konga je u više navrata i nedvosmisleno kritizirao politiku Svete Stolice prema Kini, odnosno sporazum iz 2018. o uzajamnom priznavanju imenovanja biskupa.

Papa je pak za njega, u utorak 24. siječnja u razgovoru s novinarkom Nicole Winfield za Associated Press, rekao da fascinira. Dodao je da kardinal sada obavlja svoj pastoral u zatvoru „i po cijele dane je u zatvoru. Prijatelj je komunističkih stražara i zatvorenika. Svi ga rado pozdravljaju. Čovjek je s velikim simpatijama“. On je hrabar, nastavio je Papa, ali je i „nježna duša“ i plakao je kao dijete pred kipom Gospe od Sheshana koji je vidio u njegovom stanu u Domu svete Marte.

Foto: Vatican Media // kardinal Zen i papa Franjo