Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Ouellet biskupima: Slušajte laike i cijenite žene

Tegucigalpa (IKA)

Sinodalna Crkva u središtu je izlaganja kardinala Marca Ouelleta, prefekta Kongregacije za biskupe, na Općoj skupštini Vijeća biskupa Latinske Amerike (CELAM) koja je u tijeku u gradu Tegucigalpi u Hondurasu.

“Upravo je put sinodalnosti put koji Bog očekuje od Crkve trećeg tisućljeća”, kazao je kardinal Ouellet, navodeći riječi pape Franje prilikom 50. obljetnice Sinode biskupa, proslavljene u listopadu 2015. Kardinal je biskupima ponudio put teološkog i pastoralnog promišljanja kako bi stekli svijest o žurnosti kojom suvremena Crkva treba osjećati i živjeti sinodalnost, prenosi Vatican News.

Oullet je pozvao biskupe da prevladaju određene paradigme koje su još uvijek “vrlo prisutne u crkvenoj kulturi”, a na što se požalila i Međunarodna teološka komisija u studiji Sinodalnost u životu i poslanju Crkve, objavljenoj u ožujku 2018., u kojoj je prst usmjeren na: “koncentraciju odgovornosti poslanja u službi pastira; nedovoljno uvažavanje posvećenog života i karizmatskih darova; nedostatak uvažavanja specifičnog i kvalificiranog doprinosa vjernika laika, a među njima osobito žena, u okviru njihove stručnosti”.

Latinskoj Americi, naglasio je jasno kardinal Ouellet, potrebna je sinodalnost sa ženama, to jest “radikalna revizija situacije stanja žene na kontinentu, kako bi se napravio kvalitativni skok u promjeni šovinističkog mentaliteta, te u borbi protiv nasilja nad ženama, iskorištavanja i siromaštva kao posljedicâ zlostavljanja i napuštanja”.

“Prioritet uloge žena potreban je tim više jer su žene danas, premda na temelju boljeg obrazovanja nego u prošlosti, stupovi župnih zajednica, a često pate od kleričkog mentaliteta pastira. Pristup visokom obrazovanju kojeg imaju kulturna je činjenica od ogromne važnosti koja više ne opravdava marginaliziranje uloge žena i njihovo isključivanje u procesima donošenja odluka. Životnost sinodalne Crkve u Latinskoj Americi ovisit će o kulturnom preobražaju, što pretpostavlja autentičnu i žurnu promociju žene”, prenosi Fratellanza umana.

Naposljetku, kardinal je podsjetio da se ne zapostavljaju mladi: Crkva treba njihov entuzijazam, njihove intuicije vjere, upravo onako kako piše papa Franjo u apostolskoj pobudnici Christus vivit.

Ključne riječi:
biskup Marc Ouellet CELAM