Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin na proslavi Papina dana u Apostolskoj nuncijaturi

Zagreb (IKA)

U sklopu posjeta Republici Hrvatskoj, državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin sudjelovao je u srijedu 11. svibnja na tradicionalnoj proslavi Papina dana u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu.

Govore su uputili državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Na kraju primanja pozdrav je uputio i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

Obraćajući se biskupima, predstavnicima civilne vlasti, saborskim zastupnicima, članovima diplomatskog zbora, svećenicima, redovnicima i redovnicama, predstavnicima drugih vjerskih zajednica i kršćanskih denominacija, kardinal Parolin izrazio je radost što je ponovno u Hrvatskoj i drugi put u Zagrebu. Rekao je da mu blizina Apostolske nuncijature i sjedišta Hrvatske biskupske konferencije uvijek omogućuju da istakne vrlo dobre odnose Crkve u Hrvatskoj s Papom i Svetom Stolicu, čemu svi pripisuju veliku važnost.

Naveo je i da, uz proslavu Papina dana na ovom susretu, imaju još dva razloga za slavlje. Prvi je 30. obljetnica priznanja Republike Hrvatske od strane Svete Stolice 13. siječnja 1992. godine. Kardinal Parolin napomenuo je da se Sveta Stolica među prvima odlučila na taj korak, konkretni znak dugogodišnje blizine Svete Stolice s hrvatskim narodom. Nepunih mjesec dana kasnije, 8. veljače 1992., Sveta Stolica i Republika Hrvatska uspostavile su diplomatske odnose. Drugi je 25. godišnjica stupanja na snagu triju ugovora koji su ratificirani u Vatikanu 9. travnja 1997.: Ugovora o pravnim pitanjima, Ugovora o suradnji na području odgoja i kulture te Ugovora o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske.

Slučajna podudarnost je i to, istaknuo je državni tajnik Svete Stolice, da je prije točno 30 godina na današnji dan, 11. svibnja 1992., prvi apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Giulio Einaudi predao svoje vjerodajnice predsjedniku Republike Hrvatske Franji Tuđmani i započeo svoju službu koja je trajala 11 godina. Obraćajući se nazočnima, istaknuo je važnost rada na očuvanju slobode i neovisnosti Hrvatske. Izrazio je nadu da će se odnosi Hrvatske i Svete Stolice razvijati i dalje kao i na samim počecima, uzimajući u obzir izazove sadašnjega vremena.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je da su papa Ivan Pavao II. i diplomacija Svete Stolice odigrali ključnu ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske. Na tome smo im, poručila je, vječno zahvalni.

Kao predsjednica Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, istaknula je važnost suradnje. „Mogu posvjedočiti da je naša suradnja otvorena, partnerska, puna uvažavanja i da, pomažući financijski i institucionalno vjerske zajednice, uvelike doprinosimo izgradnji pluralističkog društva, promičemo raznolikosti te tako pridonosimo očuvanju identiteta i kulture manjina. Ujedinjeni smo u različitosti, jer različito cijenimo kao bogatstvo koje nas ne dijeli nego ujedinjuje“, istaknula je Obuljen Koržinek.

Kardinal Parolin stigao je u posjet Hrvatskoj na poziv HBK prigodom 30. obljetnice priznanja Republike Hrvatske te 25. obljetnice ratifikacije triju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Tijekom dana susreo se s hrvatskim biskupima u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji te djelatnicima ureda i ustanova HBK. Sutra, posljednjeg dana boravka u Hrvatskoj, susrest će se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Kardinal Parolin će također održati prigodni govor u Hrvatskom saboru.