Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin primio veleposlanike Izraela i SAD-a

Vatikan (IKA)

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin susreo se 30. lipnja s veleposlanicima Izraela i SAD-a kako bi izrazio zabrinutost Svete Stolice oko možebitnih jednostranih poteza koji bi otežali nastojanja oko postizanja mira između Izraelaca i Palestinaca i općenito osjetljivu situaciju na Bliskom istoku, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

„Dosljedno izjavama od 20. studenog 2019. i 20. svibnja 2020. Sveta Stolica potvrđuje da Država Izrael i Država Palestina imaju pravo na postojanje i življenje u miru i sigurnosti unutar međunarodno priznatih granica.“ Kardinal Parolin pozvao je obje strane da „učine sve što mogu za ponovno otvaranje izravnih pregovora temeljenih na odgovarajućim rezolucijama UN-a, potpomognuti mjerama kojima se može ponovno uspostaviti međusobno povjerenje kako bi imali ‚hrabrosti reći da susretu a ne sukobu; da dijalogu a ne nasilju; da pregovorima a ne neprijateljstvu; da poštivanju dogovora a ne provokacijama; da iskrenosti a ne dvoličnosti‘“ kako je 8. lipnja 2014. rekao papa Franjo.

Generalni tajnik izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat 20. svibnja telefonski je obavijestio tajnika Svete Stolice za odnose s Državama nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera o najnovijem razvoju situacije na palestinskom području, na kojem Izrael namjerava provesti jednostranu aneksiju, što bi još više ugrozilo mirovni proces. I tom je prilikom Sveta Stolica izjavila da je poštivanje međunarodnog prava i važnih rezolucija UN neophodan element kako bi dva naroda mogli živjeti jedan pored drugoga u dvije države s međunarodno priznatim granicama prije 1967.