Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin slavio misu na 106. obljetnicu prvog Marijina ukazanja u Fatimi

Fatima (IKA)

Kršćanska vjera nije samo „utješna mašta bez stvarnog ploda“, jer je Božja budućnost „uvijek budućnost mira i nade“, rekao je kardinal državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin u subotu 13. svibnja u propovijedi u mjestu Marijina ukazanja u Fatimi u Portugalu, prenosi Kathpress.

Kardinal Parolin predvodio je svečanu misu na 106. obljetnicu prvog Marijina ukazanja u Fatimi, na kojoj je sudjelovalo oko 200.000 hodočasnika iz cijeloga svijeta. Od Fatime čovječanstvo može naučiti „vrijednost jedinstva, nade i mira“, koje izrasta iz pluralnosti, rekao je između ostaloga kardinal Parolin.

U propovijedi se više puta osvrnuo na Fatimske poruke. Marijino je majčinstvo „univerzalno“ i ne poznaje zidove kulturološke, socijalne ni političke naravi, rekao je kardinal Parolin. Ona, nastavio je, nije „nikad na strani zlogukih proroka“, kao što i kršćanska vjera odbacuje svaku „katastrofičnu verziju povijesti“. Blažena Djevica Marija umjesto toga naučava „širiti prostore Crkve, kako bi ona bila zajednica u kojoj u skladu postaje izlišna želja za dominiranjem drugima i ujednačavanjem sviju.“

Kardinal državni tajnik pozvao je hodočasnike u Fatimi da mole za mir u svim dijelovima svijeta, počevši od Ukrajine. Podsjetio je pritom na susret pape Franje s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem istoga dana u Vatikanu. Apelirao je i na prevladavanje logike „prava jačega“ i obranu „opljačkanog planeta“, kako bi se „napravilo mjesta za zakon ljubavi“. Nasuprot tome, poručio je kako se valja suprotstaviti „pogrješnom“ mišljenju da je povijest „progresivno i nezaustavljivo udaljavanje od Boga“.
Kardinal Parolin već je ranije bio u Fatimi kao papin predstavnik, u listopadu 2016., nekoliko mjeseci uoči posjeta pape Franje tome marijanskome svetištu koji se dogodio u svibnju 2017. Papa je tada proglasio svetima dvoje fatimskih vidjelaca, Franju (1908.-1919.) i Jacintu Marto (1910.-1920.). Tijekom sadašnjeg dvodnevnog boravka kardinal Parolin podsjetio je na ponovni posjet pape Portugalu u kolovozu u povodu Svjetskog dana mladih. Simboli toga događaja, hodočasničko raspelo i ikona „Salus Populi Romani“ bili su istaknuti tijekom mise u Fatimi.

Ključne riječi:
Fatima kardinal Pietro Parolin