Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin: Svjetski susret mladih za dostojanstveniji svijet

Vatikan (IKA)

Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, u intervjuu uoči Papina odlaska u Panamu, pozvao je mlade da se zauzmu za solidarniji svijet.

U tradicionalnom intervjuu vatikanskim medijima uoči apostolskog putovanja pape Franje, državni tajnik kardinal Pietro Parolin napomenuo je da je nedavna Biskupska sinoda o mladima zacrtala put tom susretu mladih, izvjestio je Vatican News. Mislim da će Svetoga Oca i taj susret nadahnjivati isti duh koji je pratio i sinodu, a to je duh izrazite radosti, rekao je kardinal Parolin.

Dvije riječi, slušati i pratiti, dvostruki su zadatak koji je Crkva u odnosu prema mladima preuzela na posljednjoj sinodi.

Predstojeći susret neće biti iznimka, kazao je kardinal Parolin. Tisuće djevojaka i mladića dolaze u Panamu koja ovih dana želi biti mjesto planiranja, nade i povjerenja koji će se pretočiti u preuzimanje odgovornosti u vlastitom društvenom okruženju, uključujući političku aktivnost u služenju zajednici i brigu o općem dobru.

Jedna od temeljnih tvrdnji Sinode bila je da mladi nisu vanjski sugovornici, nego punopravni članovi Crkve koji žive njezin život i sudjeluju u njezinom poslanju, naglasio je kardinal te u vezi sa spomenutim dvjema riječima, slušati i pratiti, istaknuo da je riječ o uzajamnom slušanju. Crkva na različitim razinama svoga ustroja sluša mlade koji izražavaju svoje težnje i ideale, a oni su pak, s druge strane, pozvani slušati Crkvu koja je uz njih na njihovu putu. Slušanje i praćenje svode se na ono što je temeljni poziv Crkve: susret s Gospodinom Isusom koji preobražava, rekao je kardinal.

Vjerujem da su nam danas potrebni povjerenje i nada i, u nedostatku konkretnih rješenja, sposobnost za kreativnost i razmišljanje o boljem svijetu u kojem će se poštovati dostojanstvo i prava svake osobe, rekao je kardinal Parolin.

Na kraju je Papin državni tajnik izrazio želju da svaki sudionik ovogodišnjega susreta mladih iz Paname zaista ponese zauzetost za navještaj Evanđelja riječima, ali prije svega svojim životom i svjedočanstvom koje će pružati drugima.

Svjetski dan mladih započinje u utorak 22. siječnja.

Ključne riječi:
kardinal Parolin