Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin: Užasan i sramotan napad na Izrael

Rim (IKA)

Govoreći na Papinskom sveučilištu Gregoriana, na skupu o dokumentima pontifikata Pija XII. i židovsko-kršćanskim odnosima, državni tajnik kardinal Pietro Parolin je na početku izlaganja 9. listopada očitovao Papinu žalost zbog dramatičnih događaja u Svetoj zemlji, te istaknuo: „Terorizam, nasilje, barbarstvo i ekstremizam ugrožavaju legitimne težnje Palestinaca i Izraelaca. Neka zašuti oružje, neka prevlada razum“, prenosi Vatican News.

„Užasan je i sramotan“ napad koji je u subotu, 7. listopada, u Izraelu počinio Hamas, a koji je ražalostio Papu koji je izrazio sućut za sve poginule i ranjene prouzročene tim novim valom nasilja – tim je riječima osude, ali istodobno i žalosti, državni tajnik Pietro Parolin otvorio trodnevnu konferenciju na Papinskom sveučilištu Gregoriana o temi „Novi dokumenti pontifikata Pija XII. i njihovo značenje za židovsko-kršćanske odnose“.

„Nikada nisam mogao ni pomisliti da ću svoj današnji govor započeti dužnom, tužnom obvezom da podijelim i prenesem žalost koju je Sveti Otac u nedjelju izrazio zbog onoga što se događa u Izraelu“, rekao je kardinal sjedeći pokraj glavnog rimskog rabina Riccarda Di Segnija. U subotu, na blagdan Simhat Tore, radosti iz Tore, u Izraelu, brojna su izraelska braća i sestre bili probuđeni užasnim i sramotnim napadom. Blizu smo obiteljima žrtava, tisućama ozlijeđenih, nestalima i otetima, koji su sada u velikoj opasnosti, rekao je kardinal.

Sveta Stolica zabrinuta zbog rata

Državni tajnik je istaknuo da Sveta Stolica s velikom zabrinutošću prati izazvani rat, u kojem i brojni Palestinci u Gazi gube život, a brojni su raseljeni i ranjeni. Potom je ponovno izrazio blizinu i zajamčio molitve njihovim obiteljima i svim civilima, potpuno nedužnima te – koristeći se Papinim riječima iz nedjeljnoga nagovora primijetio – Rat je uvijek poraz dostojanstva i prilika da se ne dođe do rješenja.

Nažalost terorizam, nasilje, barbarstvo i ekstremizam ugrožavaju legitimne težnje Palestinaca i Izraelaca, dodao je izražavajući nadu da će oružje utihnuti te da će razum prevladati i poslužiti da se razmisli o pravom putu za postizanje mira u Izraelu i Palestini.

Postaviti temelje za suživot između Palestinaca i Izraelaca

Na margini konferencije, u razgovoru s novinarima ispred sveučilišta, kardinal je kazao da se nada rješenju kako bi se pokušali postaviti temelji za problem suživota između Palestinaca i Izraelaca primjenjujući instrumente diplomacije međunarodne zajednice. Dok se taj problem ne riješi, dok se ne pronađe formula za mir, uvijek će postojati mogućnost da se te stvari ponove i uvijek s većom okrutnošću, upozorio je kardinal.

Povijest nas ničemu nije naučila

Razgovarajući s novinarima kardinal je očitovao također uznemirenost zbog nereda koji se događaju u svijetu u ovom tragičnom trenutku, još više sada s izbijanjem tog pravog rata u Svetoj zemlji. Posebno je izrazio gorčinu zbog povijesti koja se, kako se čini, ponavlja: „Mislili smo da su tragedije koje su se dogodile u 20. stoljeću nešto iz prošlosti, da se više nikada neće ponoviti. Naprotiv, s golemom tugom i velikom zbunjenošću moramo ustvrditi da ponavljamo sve pogreške iz prošlosti. Povijest nas nije ništa naučila…”.

Primijeniti sva sredstva diplomacije

Kako to popraviti? Svakako, ustvrdio je kardinal, morat će se svi zauzeti kako bi se prije svega pokušalo ograničiti taj sukob koji je izbio na potpuno iznenađujući način. Barem s naše strane, nitko nije mogao zamisliti da će se dogoditi ono što se dogodilo. Zatim valja primijeniti sva sredstva diplomacije. Najprije, istaknuo je, moramo nadvladati taj početni udarac u kojemu je teško razmišljati o stvarima: sve su nas obuzele emocije zbog toga što se događa… U ovom trenutku sve izgleda vrlo teško, ali doći će trenutak smirenja i tad ćemo, istaknuo je kardinal, morati početi zajedno razmišljati.

Živjeti u pravednosti

Na kraju je napomenuo da je potrebno pronaći uvjete koji će omogućiti živjeti u pravednosti jer, kako je govorio Pio XII.: mir je plod pravednosti. Stoga valja pronaći način za rješavanje tog tragičnog problema u odnosima između Palestinaca i Izraelaca na temelju pravednosti. Samo će to moći zajamčiti stabilan mir te miroljubivu i plodnu koegzistenciju tih dvaju naroda, istaknuo je kardinal Parolin.