Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić blagoslovio četiri vitraja u župi Briješće

Sarajevo (IKA/KTA)

Na nedjelju Krštenja Gospodinova, 10. siječnja vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić predvodio je misu u Župi sv. Leopolda Mandića u sarajevskom naselju Briješće te blagoslovio četiri nova vitraja, izvijestio je portal Katoličkog tjednika nedjelja.ba.

Na misnome slavlju koje je predvodio kardinal Puljić sudjelovalo je 40-ak vjernika, a koncelebrirali su nadbiskupov tajnik vlč. Fabijan Štedul i župnik vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika.

Uvodno je upravitelj najmanje sarajevske župe, koja ima 205 duša u 88 obitelji, pozdravio nadbiskupa prisjetivši se kako je on u ovu zajednicu često dolazio i tijekom posljednjega rata kada je u blizini bila i bojišnica.

Kardinal Puljić je u duhu blagdana, u homiliji pozvao na obnovu svijesti dostojanstva djece Božje što su svi kršćani postali krštenjem. „Mi Boga smijemo zvati ocem i upravo mu se tako obraćati jer smo djeca Božja postali krštenjem. Svi ostali ljudi jesu stvorenja Božja, i kao takvi uistinu vrijedni, ali samo mi možemo kazati da nas je krštenjem učinio svojom djecom. Zbog toga valja sa svojim Ocem često razgovarati, a to znači ne samo od njega nešto iskati nego ga i slušati“, istaknuo je nadbiskup Puljić te pozvao tijekom Godine Božje riječi na osobit način Boga slušati kroz čitanje Svetoga pisma.

Nakon popričesne molitve kardinal Puljić je blagoslovio četiri vitraja: Sv. Josipa radnika (darovala Diana Preissner), Bl. Alojzija Stepinca (darovao Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije na čelu s direktorom vlč. Miroslavom Ćavarom), Sv. Nikole Tavelića (darovao fra Perica Vidić) i Sv. Marka Križevčanina (darovao Hasan Dag).

Na misi koju je animirao zbor na čelu sa Stelom Zolotom, sudjelovao je i autor vitraja: umjetnik Zdenko Jurišić sa suprugom. Ovi kao i prethodnih pet vitraja koji se nalaze u crkvi Sv. Leopolda izvedeni su u tvrtki Staklorad, vlasnika Pere Oršolića iz Tolise.

Kako je na kraju euharistije župnik pojasnio, u ovom će sakralnom prostoru još biti potrebno uraditi rozetu na kojoj će biti prikazivana Presveta euharistija te vitraj Sv. Majke Terezije.

Nakon misnoga slavlja, što je inače bilo prvi kardinalov pohod nekoj župi nakon što je nedavno prebolio zarazu koronavirusom, prema običaju vjernici su u župnoj dvorani ostali na „čašici razgovora“ te u opuštenom ozračju mogli čuti i pitati kardinala Puljića o mnogo čemu.