Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić blagoslovio kapelicu u rodnoj kući Petra Barbarića

Klobuk (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić u četvrtak 14. listopada 2021. svečano je blagoslovio kapelicu u rodnoj kući časnog sluge Božjega Petra Barbarića u Šiljevištu u Župi sv. Marka u Klobuku, izvijestio je Ljubuški portal, a prenijela Nedjelja.

Kardinal Puljić je povodom blagoslova kapelice predslavio je misu ispred rodne kuće Petra Barbarića.

Na početku slavlja zahvalio je pokojnom Stanku Barbariću koji je pomagao razne crkvene projekte, te koji je u rodnom Šiljevištu uredio svetište svoga prastrica časnog sluge Božjega Petra Barbarića i potom ga s okolnim imanjem darovao Crkvi.

Nakon navještaja svetopisamskih čitanja i Evanđelja, kardinal Puljić se u propovijedi posebno osvrnuo na vrijednosti pravilnog obiteljskog odgoja. „Svi mi smo odnjihani u kolijevci obiteljskog ozračja i tu smo zapravo naišli na prvu školu vjere, ovdje u ovoj kući naš časni sluga Petar je prvu školu svršio, školu vjere. Učio je upravo da je Bog svet, da su Božje zapovijedi svete i to je ponio u život. U svakoj obitelji gdje se istinski odgaja da Božja bude na prvom mjestu, da su Božje zapovijedi važnije od svih svjetskih sila, to je sigurna škola za rasti u svetosti. Da on to ovdje nije primio, ne bi u Travniku umro na glasu svetosti. Da nije ovdje bila kuća molitve, ne bi on postao ovo što je postao. U svakoj kući gdje se istinski moli, gdje se istinski vjeruje, gdje se Božja drži, lako Bog pozove…“, rekao je, među ostalim, kardinal Puljić.

Na kraju mise uslijedio je obred blagoslova kapelice.

Klobučki župnik fra Robert Jolić je na početku slavlja istaknuo da se na tom mjestu često slave mise. „Raduje me i najava da će Uzoriti dio svojih umirovljeničkih dana provoditi ovdje u Šiljevištima“, istaknuo je.

Osim njega, misu su suslavili provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, generalni vikar hercegovačkih biskupija don Nikola Menalo, rektor Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku preč. Željko Marić koji je organizirao događaj te brojni drugi svećenici.

Sudjelovali su i mnogobrojni mještani i hodočasnici, svećenici iz Hercegovine i Bosne, kao i brojni predstavnici društveno-političkog života.