Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić i mons. Simčić na grobu mons. Josipa Uhača

Brseč (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić zajedno s mons. Milanom Simčićem, svećenikom Riječke nadbiskupije u mirovini, posjetio je u subotu 3. kolovoza grob mons. Josipa Uhača u Brseču, objavljeno je na portalu nedjelja.ba.

Mons. Josip Uhač, sin Riječke nadbiskupije, bio je dugogodišnji apostolski nuncij i tajnik Kongregacije za evangelizaciju naroda. Rođen je 20. srpnja 1924. u mjestu sv. Jelena – Brseč. Svojim životom ostavio je duboki trag kako u mjesnoj, tako i općoj Crkvi te pri stvaranju Hrvatske.

Poznate su njegove velike zasluge u lobiranju u vatikanskoj i njemačkoj diplomaciji za međunarodno priznanje samostalne hrvatske države. Uz diplomatsko djelovanje, zaslužan je za realizaciju prvog posjeta Svetog Oca Hrvatskoj.

Trebao je biti imenovan kardinalom, no preminuo je na dan proglašenja 18. siječnja 1998. Nekoliko sati nakon njegove smrti, papa Ivan Pavao II. pročitao je popis novih kardinala, na kojem je bilo upisano i ime mons. Uhača, ali nije moglo biti pročitano.

Nakon imenovanja za vrhbosanskog nadbiskupa kardinal Vinko Puljić položio je ispovijest vjere upravo pred mons. Uhačom. Za vrijeme rata mons. Uhač je na mnoge načine pomagao Vrhbosansku nadbiskupiju i imao osjećaja za potrebe Crkve u BiH.