Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić na proslavi svetkovine sv. Ivana Pavla II., zaštitnika župe u Donjem Lapcu

Donji Lapac (IKA )

U župi sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu u nedjelju 21. listopada svečano je proslavljena svetkovina nebeskog zaštitnika te župe, najmlađe u Gospićko-senjskoj biskupiji.

Misno slavlje u prigodi proslave župne svetkovine treći put od osnutka župe predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji mjesnog župnika Dine Rupčića, župnika župe sv. Križa iz Ogulina Josip Štefančića, župnika župe sv. Antuna Padovanskog iz Bihaća fra Bone Tomića te gvardijana franjevačkog samostana u Čuntiću fra Petra Žagara. Na misi su bili brojni hodočasnici iz Ogulina i Oštarija te župa Udbinskoga dekanata kao i gosti iz KUD-a Plješivica iz Zagreba, potomci raseljenih Zavaljčana. Misu je animirao župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Karle Tripalo.

Kardinal Puljić pozdravio je domaće vjernike uz poruku da na 92. misijski dan ne zaborave grobove svojih predaka. U nastavku je govorio o svojoj višestrukoj povezanosti sa svetim Ivanom Pavlom II. S Petrom našim dana papom Wojtylom bio sam posebno povezan. On je na mene najviše utjecao u presudnim trenucima zbivanja na ovim našim prostorima 90-tih godina prošlog stoljeća. Kada me uvrstio u kardinalski zbor u teškim trenucima kušnje za mene i moj narod, hrabrio me da ne odustajem i tražio od mene da budem njegov glas u Bosni i Hercegovini. Svi ga danas trebamo kao putokaz da se ljubavlju isplati svjedočiti. Kod sv. pape Ivana Pavla II. istaknuo bih tri bitna momenta, jako je volio svoje zvanje, svoju snažnu vjeru naslijedio je od oca i živio je radosnu povezanost s nebeskom Majkom, zaključio je kardinal Puljić te spomenuo da je spoznao da je papa Wojtyla pred kraj svog pontifikata osjećao da Crkvu čekaju velike kušnje, poručivši vjernicima da se tome odupru.

Domaćini su na kraju kardinalu darovali repliku oltarne slike sv. pape Wojtyle te križ iz Kraljeve Sutjeske.