Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić pohodio Služavke Maloga Isusa u samostanu „Egipat“

Sarajevo (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić je na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, 21. svibnja pohodio Služavke Malog Isusa u samostanu „Egipat“ u Sarajevu. Slavljena je misa te upriličeno predavanje „Praštanje u osobnom životu“, izvijestio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.ba.

Osim sestara juniorki, na predavanju su sudjelovale i provincijalna glavarica s. Maria – Ana Kustura, tajnica provincije s. Kristina Adžamić, magistra sestara juniorki s. Ljilja Marinčić te ostale sestre, novakinje i kandidatice.

U zanimljivom predavanju nadbiskup je prikazao važnost oprosta u životu svake osobe te kako istinski oprostiti. Istaknuo je kako je nepraštanje izvor svih lomova u životu.

„Praštanje je prevažno i za osobni život i za život u zajednici. Ono se temelji na Božjoj biti, a Božja bit je ljubav (usp. 1 Iv 4, 16). Božje kraljevstvo je kraljevstvo milosrdne i praštajuće ljubavi. Bez ljubavi nema života. Mržnja je zapravo uništenje ljubavi. Praštanje je Božji dar, jer praštati ne možemo ljudski, nego samo vjerom“, neke su od kardinalovih misli koji je upozorio i na posljedice nepraštanja.

„Nepraštanje ovjekovječuje u nama i u drugima zlo i nepravdu. Ne praštati znači živjeti u neprestanom ogorčenju i ostati vezan na prošlost. Ono za sobom često nosi i osvetu, što čini da se rane samo produbljuju“, rekao je vrhbosanski nadbiskup te upozorio i na „krive slike o oprostu koje nas koče u istinskom praštanju“.

„Oprostiti nekome ne znači opravdati ga. Oprostiti ne znači odreći se svoga dostojanstva. Isto tako ne znači pokazati svoju moralnu nadmoć, jer tada bi to bio samo čin oholosti“, ustvrdio je te napomenuo kako je praštanje proces: „Najprije treba sebi priznati od koga nam dolaze uvrede, treba priznati svoju ranu. Zatim je potrebno donijeti odluku o zaustavljanju daljnjeg vrijeđanja. Također je vrlo bitno prihvatiti to da nam je potrebna nečija pomoć, da svoju bol podijelimo s nekom osobom od povjerenja, jer kada izrečemo svoju ranu odmah nam postane lakše i drukčije gledamo na nju. Potrebno je ukloniti ogorčenost i nepraštanje“.

Naposljetku je podsjetio nazočne kako „i sam Isus od nas traži da opraštamo neprijateljima“. Isto tako i sv. Pavao piše kako zlo treba nadvladati dobrim (usp. Rim 12, 21).

Nakon predavanja i kratkog razgovora o temi oprosta, sestre su zajedno s kardinalom Puljićem izmolile krunicu kojom su se pripremile za misu koju je predvodio nadbiskup u koncelebraciji sa svojim tajnikom vlč. Štefanom Markovićem.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić se osvrnuo na učenike koji su slušali Isusovu riječ tri godine, ali su i dalje imali neke svoje planove. „Isus im govori kako će im poslati svoga Duha, a oni su razmišljali o tome kada će Isus u Izraelu uspostaviti kraljevstvo“, napomenuo je te istaknuo kako se „mi možda danas čudimo kako to da učenici koji su tri godine slušali Isusa, sada imaju neke svoje planove, sumnjali su, bojali se“.

„No i mi danas nismo drugačiji, zapravo mi slušamo Isusove riječi cijeli život i opet činimo kao i učenici. Isus je učenicima dao zapovijed da mu budu svjedoci, ali im je i dao snagu Duha Svetoga. I nas danas Isus poziva da svjedočimo. Sami ništa ne možemo učiniti i zato trebamo moliti Duha Svetoga da nas vodi i prosvjetljuje“, rekao je kardinal.