Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić na Gospu Karmelsku u svetištu Gospe od Pojišana

Split (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predslavio je misu na spomendan Blažene Djevice Marije od brda Karmela, 16. srpnja, u splitskoj župi Gospe od Pojišana kojom upravljaju franjevci kapucini, objavila je Nedjelja.

Kardinal Puljić je u prigodnoj propovijedi povukao paralelu između izvorišta karmelske duhovnosti – brda Karmela u Svetoj Zemlji i kršćanskog života.

„Karmel znači plodan, uređen vrt. A da bi vrt donio ploda potrebno ga je uređivati. Kako u vrtu lako nikne korov, tako i u kršćanskom životu, ako ne držimo do njega i ne uređujemo ga kroz sakramente i duhovni život, po njemu počne rasti korov kojeg ako pustimo da naraste, teško ga je iščupati“, rekao je kardinal te je objasnio kako se, pri kultiviranju svoga duhovnog vrta, potrebno hraniti iz tri knjige.

„Prva knjiga je naša kršćanska savjest. Druga je priroda koju je Bog stvorio i podario nam je da bismo u njoj mogli prepoznati Njega. I treća knjiga je knjiga Biblije – Sveto pismo, kojega smo pozvani svakog dana otvoriti“, istaknuo je vrhbosanski nadbiskup i uputio poziv vjernicima da još danas otvore Sveto pismo kada dođu svojim kućama. Također je ponovio usklik proroka Ilije, kojega je ovaj uputio s brda Karmela – da ljudi odgovore: „Dokle ćete hramati na dvije strane“ te ih je potaknuo da se uvijek opredjeljuju za Božju riječ i Božje zakone.
U slavlju je sudjelovalo više stotina vjernika, a koncelebrirali su župnik i gvardijan fra Žarko Lučić, isusovac p. Boris Jozić te kardinalov tajnik vlč. Fabijan Štedul. Ministrirali su brojni ministranti ove župne zajednice.

Nakon mise, braća kapucini ugostili su kardinala i ostale svećenike na večeri.

U crkvi Gospe od Pojišana, koja se prvi put spominje 1260., čuva se čudotvorna ikona po kojoj je svetište dobilo ime. S vremenom je to mjesto postalo zavjetno svetište Blažene Djevice Marije grada Splita i zavjetno svetište pomoraca, objavila je Nedjelja.