Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić predvodio hodočasničko slavlje u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA )

Pod geslom „Brani i nas, Majko zlata, budi nama u pomoć...“, Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći i – redoviti hodočasnički dan, proslavljen je u ponedjeljak 8. listopada u istoimenoj župi i svetištu u Slavonskom Brodu.

Pod geslom „Brani i nas, Majko zlata, budi nama u pomoć…“, Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći i – redoviti hodočasnički dan, proslavljen je u ponedjeljak 8. listopada u istoimenoj župi i svetištu u Slavonskom Brodu. Nadahnuća čašćenja nebeske Majke toga hodočasničkoga dana predvoditelji svih pet misnih slavlja, na kojem je sudjelovalo više tisuća vjernika iz cijele Hrvatske od Dalmacije do Međimurja, crpili su iz primjera najvećega sina te župe i grada, rođenoga i krštenoga u toj župi prije 175 godina, a prvoga vrhbosanskoga nadbiskupa sluge Božjega Josipa Stadlera u godini njegovih jubileja.

Na svim se misama molilo za njegovo što skorije uzdizanje na čast oltara u Crkvi. Kako je to bio i Dan neovisnosti molilo se posebno i za našu domovinu. Na dopodnevnoj misi mons. dr. Pavo Jurišić, postulator kauze sluge Božjega Josipa Stadlera iz Sarajeva, govorio je o Stadlerovu odnosu prema Gospi, koju je on toliko ljubio, dok se na misi u 10.30 sati osvrnuo na Stadlerovu ljubav prema domovini, naglasivši da nam on svima može biti primjer kako se cijeni i voli domovina.

Posebno je svečano bilo na središnjoj hodočasničkoj misi koju je u popodnevnim satima predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Uz domaćeg župnika Ivana Lenića i još petoricu svećenika suslavio je i izaslanik đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Luka Marjanović.

„Nadahnimo se danas primjernim pouzdanjem i žarkom ljubavlju ovoga velikana vjere i Crkve – sluge Božjega Josipa Stadlera u nasljedovanju Isusovih stopa, zatim osobitom pobožnošću prema Bezgrešnoj Djevici, čega je također izričaj ova slika iznad oltara, koju je kao zahvalni dar poklonio svojoj rodnoj župi i crkvi krštenja, kao i njegovoj ljubavlju prema svome hrvatskom narodu danas, kada slavimo Dan hrvatske neovisnosti, te molimo usrdno za njegovo što skorije uzdizanje na čast oltara u svetoj Crkvi“, rekao je u pozdravnom govoru župnik Lenić.

U homiliji kardinal Puljić promišljao je o slobodi koju je Bog dao čovjeku kao svom suradniku te posebno molio Gospu da nam pomogne da Božju riječ živimo i vjerodostojno je svjedočimo. Za primjer je stavio nadbiskupa Stadlera, koji je u onim teškim vremenima pomogao ljudima svoje nadbiskupije da budu svjesni svoga korijena, svoga identiteta i krsne milosti, ustvrdivši da nam i danas treba takvih velikana duha, koji će istinski čovjeka osloboditi od straha, vratiti mu povjerenje u Boga, stvoriti mu u srcu raspoloživost da Bog po njemu djeluje.

Iskazao je svoju radost zbog povezanosti Đakovačko-osječke nadbiskupije te Stadlerova rodnoga grada s Vrhbosanskom nadbiskupijom, istaknuvši da je to za sve veliki Božji dar. Podsjetio je na veliku i važnu ulogu, koju je Gospa odigrala, da možemo slaviti Dan neovisnosti naše domovine, upozorivši pritom na opasnosti današnjih ideologija koje nam otimaju slobodu. Pozvao je vjernike da od Gospe uče kako u ovim vremenima i prostorima s Bogom surađivati. „Nema koristi od kukanja, time nećemo ništa promijeniti. Promijenit ćemo samo ako budemo vjerodostojni i ustrajni u krsnoj milosti, ako Božju riječ čujemo, prihvatimo, živimo i vjerodostojno je svjedočimo, u bilo kojem našem zvanju. Zato nije dovoljno samo Gospu moliti, nego od nje smo pozvani učiti kako biti poučljiv Božjoj riječi. Hrvatski narod neće propasti ako se Božje budemo držali. Želim u nama probuditi tu svijest da smo Božji suradnici, da ćemo Božju vršiti, jer samo tako ćemo mijenjati ovu klimu koja je bolesna, ovo javno mnijenje koje truje, krade nadu. Mijenjat ćemo snagom vjere snagom pouzdanja i predanja u Božje ruke. Neka nam u tome pomogne naša nebeska Majka ovdje čašćenja kao Gospa Brze Pomoći“, zaključio je nadbiskup Puljić.

Na kraju mise uz pjesme i litanije nebeskoj Majci u procesiji su s Gospinim kipom obilazili prošteničku župnu crkvu. Pred križem su  bivša vrhovna poglavarica Družbe služavki Maloga Isusa s. Radoslava Radek i sadašnja s. Marija Banić predmolile Stadlerovu molitvu predanja Gospi. Potom je kardinal predmolio molitvu za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Josipa Stadlera.

Slavlje je animirao mješoviti župni zbor predvođen s. Monikom Zvonarek.