Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić predvodio proslavu svetkovine sv. Leopolda u Briješću

Sarajevo (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predslavio je središnje slavlje na župnu svetkovinu sv. Leopolda Mandića, 12. svibnja, u sarajevskom naselju Briješće, objavila je Nedjelja.

Na početku je vjernike pozdravio i izrazio dobrodošlicu župnik vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika te je ukratko predstavio „osobnu kartu“ vjerničke zajednice spomenuvši da je riječ o najmanjoj sarajevskoj župi koja broji 208 duša, a nastala je 1984. godine.

Nadbiskup Vinko je u homiliji najprije podsjetio na najvažnije biografske podatke iz života sv. Leopolda Mandića spomenuvši da je rođen 12. svibnja 1866. u Herceg Novom, a da su mu roditelji porijeklom iz Bosne.

Između ostaloga istaknuo je svečevo milosrđe očitovano kroz sakrament ispovijedi te je uputio na njegova ekumenska promišljanja i nastojanja. U tom duhu upozorio je da je i za ekumenizam „potrebno dvoje“ tj. da nije dovoljno da samo katolička strana ulaže napore koji će ostati bez odjeka na drugoj strani.

U drugom dijelu propovijedi kardinal Puljić ispričao je poučnu priču, odnosno „intervju“ koji je neki novinar vodio s dragim Bogom te je istaknuo elemente koji mogu biti od koristi današnjem čovjeku. Završno je potaknuo sve da u svome životu njeguju milosrđe i poput sv. Leopolda traže izvršavanje volje Božje.

Na kraju mise nadbiskup je blagoslovio dva nova vitraža (sv. Majke Terezije iz Kolkate i Presvete Euharistije). Nedavno postavljeni vitraži rad su Zdenka Jurišića, a izradila ih je tvrtka Staklorad iz Tolise. Time je dovršen proces obnove prozora na župnoj crkvi. U ime župljana prigodni dar kardinalu uručio je Antonio Šutalo.

Uz kardinala Puljića euharistiju su suslavila dvanaestorica svećenika. Sudjelovalo je 30-ak vjernika, među kojima je bio i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara.

Pjevanje su predvodili članovi župnoga zbora Vinko Suton i Stela Zolota.

U župi Briješće slavljena je misa i u popodnevnim satima. Predslavio ju je predstojnik ureda za odnose s javnošću Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura, a suslavila su četiri svećenika. Sudjelovalo je 70-ak vjernika, a pjevali su članovi zbora mladih iz župa Stup i Briješće, izvijestila je Nedjelja.