Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić primio francusku veleposlanicu u BiH

Sarajevo (IKA/KTA)

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić primio je u ponedjeljak 19. travnja u Sarajevu novu veleposlanicu Francuske u BiH Christine Toudic.

Bio je to prvi posjet veleposlanice Toudi, koja je službu preuzela u studenome prošle godine, kardinalu Puljiću. Nakon uvodnih pozdrava i izražavanja dobrodošlice, razgovaralo se o aktualnim temama.

Veleposlanica se zanimala o stanju Katoličke Crkve u BiH, posebno s obzirom na stanje pandemije. Kardinal ju je upoznao s trenutačnim stanjem,  a uz ostalo je naglasio problem smanjenih primanja vjernika što se onda odražava i na smanjene priloge Crkvi i crkvenim institucijama koje žive isključivo od milodara.

Francusku veleposlanicu zanimalo je i pitanje Hrvata u BiH. Kardinal je iznio problematiku društveno-političkih kretanja koja utječu na međuljudske odnose. Na tom području je istaknuo važnost međunarodne zajednice koja ima ulogu pobrinuti se za ispravljanje nepravdi i ravnopravan razvoj društva. Govoreći o Hrvatima, dodao je da se radi o marljivom narodu, ali isto tako osjetljivom na nepravdu, te da upravo ta nepravda pospješuje iseljavanje. Upozorio je na činjenicu čestih ‘prepucavanja’ između velikih sila koja za plod imaju da Bosna i Hercegovina trpi posljedice.

Veleposlanica Toudic prije službe u BiH četiri godine tu je službu obnašala u Crnoj Gori.