Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Re: Kardinal Pell, primjer kako dostojanstveno prihvatiti nepravdu

Vatikan (IKA)

Misu zadušnicu za kardinala Georgea Pella, nekadašnjega pročelnika Tajništva za gospodarstvo, preminuloga 10. siječnja u 82. godini života, predvodio je u subotu 14. siječnja u bazilici Sv. Petra u Vatikanu dekan Kardinalskoga zbora kardinal Giovanni Battista Re, prenosi Vatican News.

U našim srcima ima mjesta jedino za nadu jer, kako nam kaže sveti Augustin, temeljeći se na istinitom obećanju, nadamo se da ćemo iz ovoga života, iz kojega ćemo morati iseliti, i iz kojega, ne gubeći ih, šaljemo prije nas neke suputnike u našem hodočašću, stići u onaj život u kojemu će nam oni biti mnogo draži i poznatiji, i moći ćemo ih voljeti bez straha da će nas ostaviti, istaknuo je u propovijedi kardinal Re.

Kardinal se potom spomenuo posljednjih godina života kardinala Pella, koje su bile obilježene nepravednom i bolnom osudom. U lipnju 2017. bio je optužen za seksualno zlostavljanje u Australiji i proces je završio zatvorskom kaznom. Kardinal Pell je proveo 404 dana u ćeliji u dva zatvora najvišega stupnja sigurnosti, u Melbourneu, a poslije u Barwonu, te čak i neko vrijeme u samici. U travnju 2020. godine Visoki australski sud oslobodio ga je presudom o potpunoj nevinosti.

Bilo je to iskustvo velike patnje podnesene s pouzdanjem u Božji sud, dajući primjer kako dostojanstveno i s unutarnjim mirom prihvatiti čak i nepravedne kazne, istaknuo je kardinal Re. Vjera i molitva bili su mu velika utjeha i potpora u tom tužnom slučaju. Kako bi upoznao druge koliko vjera i molitva pomažu u teškim trenucima u životu, ali i kako bi to bila potpora onima koji nepravedno trpe objavio je dnevnik svojih dugih dana provedenih u zatvoru, dodao je dekan Kardinalskoga zbora.

Kardinal Re na kraju je istaknuo da je kardinal Pell bio Božji čovjek i čovjek Crkve, kojega je obilježavala duboka vjera i postojanost u nauku, koje je uvijek hrabro branio bez oklijevanja, brinući se samo za to da bude vjeran Kristu. Kao što je više puta istaknuo, žalostilo ga je slabljenje vjere u zapadnom svijetu i moralna kriza obitelji.

Na kraju je papa Franjo predvodio obred komendacije i valedikcije (Commendatio i Valedictio), te se tako oprostio od pokojnoga kardinala i u molitvi Bogu preporučio njegovu dušu.

Tijelo australskoga kardinala Pella bit će pokopano u kripti katedrale u Sidneyu.