Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Schönborn na Duhove: Molitva je dah duše

Beč (IKA)

Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn predslavio je na svetkovinu Pedesetnice, u nedjelju 29. svibnja 2023. pontifikalnu liturgiju u bečkoj katedrali sv. Stjepana, prenosi Kathpress.

„Kad smo pod pritiskom, kad se duša ne smiruje, ne mogu se pokazati ni plodovi Duha Svetoga“, rekao kardinal Schönborn.

Duh Sveti, koji se nalazi u središtu duhovskog slavlja, neka je vrsta božanskog daha koji ljude nadahnjuje i čini živima, naglasio je. Sukladno tomu, molitva je „disanje duše“ i važan plod Duha Svetoga, protumačio je bečki nadbiskup.

Životvorni Božji dah u Starome zavjetu spominje se i kao „ruah“ što je hebrejski izraz za zrak u pokretu i „dah Božji“, objasnio je. „Ruah“ je „život našeg života“ i ima važnu ulogu u Otkrivenju. Kad je Bog stvorio čovjeka iz blata, udahnuo mu je „dah života“. „Time je čovjek postao živi čovjek“, rekao je kardinal.

Prema tomu, Duh Sveti je životna snaga i „dah Božji“, ustvrdio je, podsjetivši da disanje u mnogim religijama ima važnu ulogu, a molitva se tumači kao disanje duše.

Kardinal Schönborn se osvrnuo i na židovske korijene svetkovine Pedesetnice, odnosno na Šavout koji su židovi ove godine slavili od 25. do 27. svibnja. Šavout podsjeća na objavu Tore na brdu Sinaju 50 dana nakon Pashe. „To je jedan od tri velika hodočasnička blagdana u Jeruzalemu“, podsjetio je.

Pritom je ispripovjedio kako se tijekom dijeljenja sakramenta potvrde upitao što se pritom zapravo događa. Kao odgovor pronašao je u poslanicama apostola Pavla u Novome zavjetu da se potvrda očituje u plodovima Duha Svetoga. Pavao u te plodove uvrštava primjerice ljubav, mir, strpljivost, ljubaznost i blagost.

Duhovi, podsjetio je kardinal Schönborn, podsjećaju na te plodove i na pozitivnu snagu Duha Svetoga, a suprotnost tim plodovima prema Pavlu predstavljaju tjelesna djela kao što su zavist ili neumjerenost. Ona, tjelesna djela, „ne čine sretnim, a ipak su tako često prisutna, rekao je bečki nadbiskup. Zaključio je propovijed molitvom: „Duše Sveti, molimo te da dahneš u nas i da djeluješ u nama. Mi i svijet to trebamo.“