Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Turkson upozorio na poteškoće pomoraca u vremenu pandemije

Vatikan (IKA)

Prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson uputio je 12. srpnja poruku prigodom obilježavanja Nedjelje mora, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Na početku poruke kardinal se obratio kapelanima, volonterima, prijateljima i podupirateljima organizacije Stella Maris. Kazao je kako je ovogodišnja Nedjelja mora trebala biti radosno proslavljena, imajući u vidu 100. godišnjicu osnutka te dobrotvorne organizacije u Glasgowu. Ipak, obilježavanje godišnjice odgođeno je za 2021. godinu.

Kardinal je podsjetio na riječi pape Franje da smo svi „na istom brodu“ te se spomenuo rodbine i prijatelja žrtava koronavirusa među kojima su mnogi pomorci.

Istaknuo je kako je pandemija dovela do zatvaranja mnogih zemalja, ali je pomorska industrija nastavila s djelatnošću, nadodavši mnoge izazove već ionako izazovnim životima pomoraca.

Naglasio je kako se morskim putem prevozi gotovo 90 % neophodnih potrepština u ovim okolnostima, poput lijekova i medicinske opreme. Unatoč važnoj ulozi koju pomorci imaju u svjetskoj ekonomiji te im je potrebna podrška organizacija i institucija, dodao je kardinal, sadašnje zakonodavstvo i politike odvraćaju od njih pogled.

„Stoga je Nedjelja mora prilika da se preispitamo o ulozi pomoraca i prisjetimo se poteškoća koje negativno utječu na njihove živote i koje su otežane sumnjom i strahom od zaraze.“

Kardinal Turkson upozorio je kako su članovi posade s već odrađenih 6 – 10 mjeseci na moru primorani to vrijeme još produžiti te biti odvojeni od svojih voljenih i od udobnosti svojih domova. Prema procjenama, svakog mjeseca 100 tisuća pomoraca bilo je spriječeno po odrađenim ugovorima otići kućama zbog zatvaranja granica i otkazivanja letova.

„Dakle, tisuće pomoraca koji su bili spremni otići radi novog ugovora, nasukale su se u hotelima i spavaonicama diljem svijeta, oviseći poput prosjaka o dobrotvornim ustanovama za osnovne potrepštine,“ napomenuo je kardinal.

„Zbog neodlaska na obalu i ograničenog ulaza u luke radi posjeta brodovima, ukrcani pomorci trpe izolaciju, teški fizički i psihički stres što mnoge članove posada dovodi na rub očaja i, nažalost, samoubojstva“, dodao je. Upozorio je i kako su mnogi od onih koji su se uspjeli iskrcati diskriminirani i stigmatizirani. S druge strane, i brodovlasnici, agencije te upravitelji koriste pandemiju kao izgovor za kršenje radničkih prava, uključujući odgovarajuće plaće i sigurno radno okruženje. Kardinal je također upozorio na rast broja piratskih napada od 24 % u prva tri mjeseca 2020. u odnosu na 2019.

Uzimajući u obzir sve s čime se pomorci suočavaju, kardinal Turkson pozvao je na solidarnost prema pomorcima koji zaslužuju naše poštovanje i zahvalnost.

„Niste sami. Niste zaboravljeni“, poručio je na kraju pomorcima te napomenuo kako su im kapelani i volonteri organizacije Stella Maris na raspolaganju. Najavio je kako će molitvena nakana pape Franje za kolovoz biti za sve koji rade na moru i žive od njega.

„Povjeravamo Mariji, Zvijezdi mora, dobrobit ljudi mora, predanost i posvećenje kapelana i volontera i molimo Gospu da nas zaštiti od opasnosti, osobito od zla Covida-19“, zaključio je kardinal Turkson.

Nedjelja mora slavi se na 2. srpanjsku nedjelju. To je dan sjećanja i molitve za sve koji rade na moru, daleko od svojih zemalja, voljenih te mjesnih Crkava.