Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Vinko Puljić predvodio misno slavlje na blagdan Materinstva Blažene Djevice Marije na splitskim Brdima

Split (IKA)

Splitska župa na Brdima proslavila je blagdan svoje zaštitnice Materinstva Blažene Djevice Marije u nedjelju 9. listopada misnim slavljem koje je predvodio kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit u miru. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika predvođenih župnikom don Darkom Matijevićem.

Zahvalivši na riječima dobrodošlice koje je uputio župljanin Mate Omazić, kardinal je u svojoj propovijedi uputio vjernicima brojne poruke o zaštiti dostojanstva žene i majke, o majci koju se voli, o Crkvi Majci i Mariji našoj nebeskoj Majci. „Evo ti Majke“, evanđeoska je poruka koja nas je danas dočekala u crkvi. Što doživljavate kad to pročitate?“, upitao je kardinal te nastavio: „Danas, kad ništa nije sveto, majka je simbol ljubavi. Bog nam daje svoju majku da očisti svijet. Majka ostaje pod križem. Ona je Majka boli i radosti. U radosti prikazanja, starac Šimun joj navješćuje mač koji će joj probosti dušu. Slaviti Materinstvo BDM znači prepoznati da smo voljena bića. Zašto su ljudi danas razočarani, frustrirani, nezadovoljni? Zato što nisu povjerovali da su voljena bića. Kad bismo shvatili što znači da nas Bog ljubi, poludjeli bismo od sreće, govorio je sveti Arški župnik. Temeljno je povjerovati da nas Bog ljubi. Tada nema nezadovoljstva i frustracije. Majka je škola ljubavi”.

Kardinal je najprije htio posvijestiti vrednovanje majčinstva. „Društvo, koje se okreće u sunovrat, majka je nešto tako lijepo da ju je i Bog htio imati, kako reče pjesnik. Vrednujmo majčinstvo! Najljepše se stvari ne kupuju, nego samo srcem vide. Nemojmo zaboraviti sve što majka čini, od kad nas je nosila u svojoj utrobi, pa kroz cijeli život. Nemojmo joj zaboraviti reći hvala. Uz svoju žrtvu nas uči ljubiti”, naglasio je kardinal Puljić. „Osim fizičke majke, imamo i Domovinu koja je majka. Isus je rođen i umro kao Nazarećanin. Pripadnost jednom narodu ga nije zatvorilo. To što sam sin svoga naroda ne odvaja me od drugih. Tko je siguran u svoje, spreman je i sposoban ući u dijalog s drugima”.

Podsjetio je „da su nas kao malene donijeli u Crkvu. Tu smo se rodili kao djeca Božja. Majka je majka kakva god bila. Kakva god, naša je i ona nas je rodila. Probudimo svoju ljubav prema majci Crkvi. Ljudsko je pokvarljivo, a božansko neuništivo. Pitanje je samo na kojoj sam ja strani. Na kraju, Isus nam je sve dao. Kad više ništa nije imao, razapet na križu, dao nam je najljepši dar – Evo ti majke. Kroz svoju povijest, kad nam je bilo najteže, utjecali smo se Mariji. Nije dovoljno Mariju samo moliti, od nje treba učiti. To znači imati povjerenja u nju. Od nje učimo povjerenje u Boga: ‘Evo službenice Gospodnje. Blažena ti što povjerova!’, kliče Elizabeta. Tu je njezina veličina. Za javnog djelovanja, tražila je Isusa, zabrinuta. Najveći kompliment joj je dao božanski Sin: moja je majka ona koja sluša Božju riječ i vrši je. Častiti Mariju znači prihvatiti i vršiti Božju volju, u svakom trenutku i na svakom mjestu. Svjedočimo ono što volimo, i tako živeći, prenosimo svojim primjerom. Slaviti Materinstvo, znači i voljeti i vrednovati. Voljeti život i primati djecu”, poručio je kardinal Puljić.

Na kraju mise, riječ zahvale uputio je župnik don Darko Matijević: „Uzoriti, neizmjerno nam je drago da ste danas, pohodivši nas, učinili neizmjernu radost i čast svima nama u Splitu, posebno župnoj zajednici na Brdima. Ovaj dan će ostati zapisan, prije svega, u našim srcima, a onda i u povijesti Brda, jer ne dolazi jedan kardinal Rimske Crkve baš svakog stoljeća! Prije 28 godina, tē još uvijek ratne 1994. godine, kada ste imenovani, bili ste najmlađi kardinal. Još uvijek svima nama, kao i onda, predstavljate stup vjere i uporište istine. Vjerujem da ste se nagledali toliko neljudskoga u čovjeku i među ljudima – ali ste bili i ostali nasmijani, noseći svakom čovjeku vjeru, nadu i ljubav – a sve po Mariji, kako kaže geslo vašega služenja. Vjernici, kada su čuli da nam dolazite, jednostavno su Vas opisali s dvije riječi: očinski lik ili lik oca. Hvala Vam na svjedočanstvu i življenju onoga što hrvatski čovjek nosi u svojim genima – u vjernosti Katoličkoj Crkvi, braniti i ljubiti svoj dom i Domovinu, poštujući pri tom svakog čovjeka, ma koje vjere ili nacije bio. Vjerni ste sljedbenik u nošenju kardinalskog purpura u Hrvata; još je blaženi kardinal Alojzije Stepinac govorio o jednoj i jedinoj rasi na zemlji – rasi djece Božje. Nastavili ste govoriti, naučavati i živjeti ovaj ideal, hvatajući sve visine ljestvice koju je blaženi Stepinac postavio”.

Župnikovu zahvalu župljani su više puta podržali velikim pljeskom, a kardinalu su u znak zahvalnosti darovali i domaće delicije. Nakon što je otpjevana hrvatska himna „Lijepa naša“ i izmoljen „Anđeo Gospodnji“, kardinal Puljić je udijelio svoj blagoslov čime je završeno euharistijsko slavlje. Svečanost se nastavila u dvoru ispred crkve uz prigodni domjenak.

Župa Materinstva Blažene Djevice Marije nalazi se u istočnom dijelu grada Splita. Smještena je u Konkatedralnom dekanatu, a posvećena Materinstvu Blažene Djevice Marije i apostolu Ivanu. Materinstvo BDM slavi se na drugu nedjelju listopada, kada je započeo Drugi vatikanski koncil, na kojem je sudjelovao i pokojni nadbiskup Frane Franić, koji je posvetio župu upravo tom događaju. Iz novije povijesti zanimljivo je da je na blagdan Materinstva Blažene Djevice Marije 1946. kardinalu Stepincu pročitana presuda. Sveti Ivan apostol je suzaštitnik župe, jer su tri susjedne župe posvećene ostaloj trojici evanđelista: Sveti Marko – Neslanovac, Sveti Luka – Kocunar i Sveti Matej – Ravne Njive. Crkva je posvećena 1. lipnja 2013. godine.
Župa na Brdima danas ima oko 7000 stanovnika. U župnom pastoralnom centru redovito se održava vjeronauk za djecu i mlade, obavljaju probe ministranata, kao i probe tri župna zbora: dječjeg zbora, zbora mladih i velikog župnog zbora, sastanci župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća i sve župne aktivnosti. Kao župna zajednica ponosni su na činjenicu da je Župa dala Crkvi petoricu svećenika i jednu klauzurnu redovnicu. Župa ima i dvojicu bogoslova.

Kardinal Vinko Puljić predvodio misno slavlje na blagdan Materinstva Blažene Djevice Marije na splitskim Brdima /Foto: TU Splitske nadbiskupije

Kardinal Vinko Puljić predvodio misno slavlje na blagdan Materinstva Blažene Djevice Marije na splitskim Brdima /Foto: TU Splitske nadbiskupije

Kardinal Vinko Puljić predvodio misno slavlje na blagdan Materinstva Blažene Djevice Marije na splitskim Brdima /Foto: TU Splitske nadbiskupije

Kardinal Vinko Puljić predvodio misno slavlje na blagdan Materinstva Blažene Djevice Marije na splitskim Brdima /Foto: TU Splitske nadbiskupije