Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Vinko Puljić upriličio božićni prijem

Sarajevo (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić sa suradnicima, na blagdan sv. Stjepana mučenika, 26. prosinca upriličio je božićni prijem u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu, izvijestila je Katolička tiskovna agencija BK BiH.

Čestitke brojnih predstavnika raznih razina vlasti, društvenih institucija i organizacija te diplomacije, primao je kardinal Puljić zajedno s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini mons. Luigijem Pezzutom, generalnim vikarom mons. Lukom Tunjićem i provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem.

Nakon ceremonije dočeka i osobnog čestitanja, kardinal Puljić uputio je prigodnu pozdravnu riječ na hrvatskom i engleskom jeziku koju prenosimo u cijelosti:

Vaše ekscelencije, dame i gospodo!

Prigodom ovogodišnjeg božićnog prijema, želim od srca sve zajedno i svakog osobno pozdraviti i izraziti dobrodošlicu u svoje ime i uime svih mojih suradnika. Zahvaljujem svima na čestitkama i lijepim željama i za Božić i za Novu godinu koju ste prigodom rukovanja izrazili, kao i svim čestitkama koje ste i pismeno uputili.

Posebno ovdje pozdravljam predvoditelje Crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Gospodina reisu -l- ulemu Huseina efendiju Kavazovića s pratnjom. Ovi naši susreti i čestitke utvrđuju put dijaloga i traženja puta suradnje da u ovoj zemlji pobijedi dobro.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolitu Hrizostoma i njegovu pratnju. Ujedno i Vama čestitam slavlje Božića kojeg ćete vi pravoslavni slaviti po Julijanskom kalendaru.

Predsjednika Židovske zajednice u BiH Jakoba Fincija, predsjednika Židovske zajednice Sarajevo Borisa Kožemjakina, te ujedno želim radosnu hanuku, koju ste nedavno slavili paljenjem svijeća.

Pozdravljam sve čelnike iz državnih struktura BiH, entitetskih struktura, županijskih ili kantonalnih struktura, gradskih i općinskih.

Pozdravljam sve kulturne, znanstvene, dobrotvorne i političke strukture čiji su predstavnici ovdje prisutni.

Pozdravljam sve međunarodne predstavnike, civilne, vojne, nevladine organizacije kao i sve diplomate.

Mnogi su od njih otišli doma slaviti Božić sa svojim obiteljima, a Vas koji ste se odazvali iskreno hvala. I sve druge uključujem u iskreni pozdrav i dobrodošlicu. Posebno izražavam radost zajedništva onih koji su za ovaj Božić daleko od svojih najbližih. Ponovo zahvaljujem na izraženim lijepim željama i čestitkama, koji su to učinili pismeno ili osobno. Zahvaljujem i svima onima koji su učinili da slavlje Božića bude vidljivo i doživljeno. Drago nam je da je slavlje proteklo mirno i bez provokacija, barem iz onog uvida kojeg imam.

Mi kršćani u slavlju Božića slavimo Boga koji se rodio kao dijete, da bi čovjeka približio Bogu, čovjeku samom i njegovim suputnicima na zemlji. Tako i ovo naše druženje smatram kroz čestitanje Božića stvaranje ozračja povjerenja i otvorenosti uvažavanja naše različitosti u jednakopravnosti.

Još jedna godina 2018, prođe puna napetosti i nagomilanih neriješenih pitanja, posebno pitanje jednakopravnosti svakog čovjeka i svake etničke grupe. Previše je negativne klime u zraku. Svi osjećamo potrebu da se izgradi društvo po mjeri čovjeka. Da se svaki građanin osjeća sigurnim za svoj identitet sva ljudska i građanska prava i čovjekovo dostojanstvo. Da svi mi budemo jednaki pred zakonom, pogotovo kada su u pitanju zaposlenja. Kada će prestati pravilo podobnosti a ne sposobnosti.

Sarajevska nadbiskupija još uvijek stoji pred brojnim neostvarenim pravima. Nažalost, ne znamo kod koga tražiti, jer nas “guraju” od vrata do vrata govoreći da to nije njihova nadležnost. U prvom redu želim slogu i mir, dobro zdravlje i dobru surdanju. Neka se što prije uspostavi struktura normalne države, kako bi narod bio zadovoljan ne samo uspostavom nego i njezinim radom. Želim da što prije dođe do rješenja Ustava u ovoj zemlji, što prije donešen Izborni zakon, kako bi pravda i pravednost bili jamstvo sigurnosti, neka se što prije donesu i drugi zakoni, kao što je denacionalizacija i restitucija itd. Neka profunkcionira država u svim dimenzijama i vertikale i horizontale.

Hvala na čestitkama, katolicima Čestit Božić i Isusovo porođenje, svim građanima sretna i blagoslovljena nova 2019 godina!

Ključne riječi:
kardinal Puljić Sarajevo