Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Woelki vratio se u Koeln

Koeln (IKA)

Koelnski nadbiskup kardinal Rainer Maria Woelki vratio se 1. ožujka u sjedište svoje nadbiskupije, a papi Franji ponudio odreknuće od službe, o kojem će Sveti Otac naknadno odlučiti, prenosi Vatican News.

Ponovno preuzimajući službu nakon odmora na koji se povukao nakon kritika njegovih postupanja u odnosu na slučajeve seksualnoga zlostavljanja u mjesnoj Crkvi, kardinal Woelki uputio je vjernicima svoje nadbiskupije pastirsko pismo, objavljeno je na mrežnim stranicama nadbiskupije.

U korizmenom pismu ističe da je svjestan različitih osjećaja koje budi njegov povratak u službu – „od nesigurnosti, nerazumijevanja, nepovjerenja do potpunoga neprihvaćanja njegove osobe“, kao i zabrinutosti za daljnja događanja u nadbiskupiji.

Kardinal priznaje suodgovornost u složenom i teškom stanju u nadbiskupiji, i svjestan je količine posla koji je pred njim i vjerskom zajednicom Kölnske nadbiskupije. Jer, „njegovo privremeno povlačenje samo po sebi ništa ne rješava“, a izvana se može malo toga učiniti.  Naposlijetku, pomirenje se događa samo u zajedništvu, a ne u „pauziranju jednih od drugih“, napominje kardinal.

U međuvremenu je ispred kölenske katedrale reformska inicijativa Maria 2.0 organizirala prosvjed protiv kardinalova povratka koji je prema njihovim podacima okupio 300 osoba, no prema policijskim navodima polovicu od toga.

Krizu povjerenja u Kölnskoj nadbiskupiji izazvala su postupanja u istragama slučajeva seksualnoga zlostavljanja od strane crkvenih službenika, pa je papa Franjo protekloga svibnja naložio apostolsku vizitaciju. Nakon istrage Papa je zaključio da je kardinal Woelki u vezi s tim napravio velike pogreške, „prvenstveno u komunikaciji, ali ne i u zataškavanju slučajeva“. Stoga se kardinal u dogovoru s Papom u listopadu prošle godine povukao na stanku i duhovno razmatranje, koja je sada završila.

U pismu kardinal ističe da mu je to vrijeme omogućilo novi pogled na stvari i suočavanje s vlastitim propustima, pogreškama i krivnjom, kao i uspjesima, i iz toga izvući poruke. Kardinal priznaje i da je „zbog sve napetije crkvene situacije i sve više otvorenih osobnih neprijateljstva“ nažalost „otvrdnuo“.

U pismu kardinal navodi i konkretne promjene koje namjerava poduzeti na području sudjelovanja i vodstva, mogućnostima pastoralnoga razvoja kao i nužne reforme u Crkvi sve do sustavnih promjena koje će dokinuti stvarnosti seksualnoga, duhovnoga i strukturalnoga zlostavljanja. Pritom će se usmjeravati iz perspektive žrtava, najavio je.

Kardinal Woelki spominje i kako je u tijeku odmora– koji je proveo u molitvi, duhovnim vježbama, radu, razmatranju i meditaciji – ponudio Papi svoje odreknuće iz službe, kako bi mogao odlučiti što je najbolje za mjesnu Crkvu. Pritom je kardinal istaknuo da će sam učiniti sve što je moguće da im „milosrdni Gospodin dade šansu za novi početak, nove putove u novom duhu“.

Kardinal Woelki također u pismu moli za otvorenost, molitvu, strpljenje i „da mi se, odnosno nama, pruži još jedna šansa“. Ističe i da je svjestan zlostavljanja u različitim dimenzijama kao i svih pogrešaka i propusta koje su odgovorni u vezi s tim učinili, kao i nezadovoljstva u Crkvi, njemačkoj i općoj, sve do potreba reforme u komunikaciji i evangelizaciji koja danas često nije povezana s konkretnim životima ljudi. Na kraju svoga pisma na pet stranica kardinal Woelki moli sve za podršku i poziva na razgovor u svrhu ponovnoga zbližavanja i obećava da će učiniti sve kako bi se to dogodilo otvoreno, bez straha, i iskreno.