Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Zenari: Sirija je suvremena kalvarija

Rim (IKA)

Nuncij u Siriji kardinal Mario Zenari za Radio Vatikan opisao je gospodarsko, društveno i političko stanje u toj zemlji u devetoj godini rata.

Sirija je more patnje, ali nije pakao na zemlji, već suvremena kalvarija u kojoj mnogi Šimuni Cirenci i Veronike pružaju potporu i dijele teret shrvanoga naroda, istaknuo je za svoga boravka u Rimu kardinal Zenari. Prema posljednjim podacima Ujedinjenih naroda, 83% sirijskoga stanovništva živi ispod granice siromaštva. Ta humanitarna katastrofa najozbiljnija od kraja II. svjetskog rata. Interno je raseljeno 5 milijuna i 900 tisuća osoba, od kojih su neke raseljene više puta. U susjedne zemlje izbjeglo je pak 5 milijuna i 600 tisuća osoba, rekao je nuncij, prenosi Vatican News.

Ljudi su razočarani, nedostaje im svega, a najviše su pogođeni obrazovni i zdravstveni sektor; 54% javnih bolnica je zatvoreno ili samo djelomično u funkciji, te je zbog nedostatka skrbi i stručne pomoći broj smrtnih slučajeva mnogo veći od onih koje je uzrokovao rat. Trećina škola nije upotrebljiva, te dva milijuna djece nema pristupa edukaciji. Tračak svjetlosti dolazi od plodova inicijative „Otvorene bolnice“, koju je kardinal, uz pomoć pape Franje, pokrenuo prije tri godine. U sklopu tog projekta obnovljene su tri katoličke strukture između Damaska i Alepa te se u njima pruža medicinska skrb najsiromašnijima bilo koje nacionalnosti ili religije.

Sankcije koje je međunarodna zajednica nametnula toj bliskoistočnoj zemlji imaju posljedice i na stanovništvo pa je tako duga i hladna zima zbog nedostatka goriva za kućno grijanje mnogima smrtonosna. Kardinal Zenari podsjetio je također da će se 30. listopada prvi put sastati Ustavni odbor koji je nedavno, uz potporu Ujedinjenih naroda, sastavljen od jednakoga broja predstavnika Vlade i oporbe te neovisnih članova.

„Cijela Sirija je kalvarija, ali želim naglasiti da su na Kristovu križnom putu bili Šimun Cirenac, koji je Isusu pomogao nositi križ, i Veronika koja mu je obrisala lice“, rekao je kardinal, dodavši da je oko 2000 Veronika, Šimuna Cirenaca i Dobrih Samarijanaca položilo svoj život pomažući Siriji.

Prije ili kasnije izići ćemo iz ovog Velikog petka te će Uskrs doći i za Siriju“, kazao je kardinal Zenari.

Ključne riječi:
Sirija zenari