Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Zuppi: Tema mira nije na izbor, potreban je ozbiljan dijalog

Bologna (IKA)

Nadbiskup Bologne i predsjednik Talijanske biskupske konferencije (CEI) kardinal Matteo Zuppi pozvao je tijekom konferencije „In dialogo: per costruire giustizia sociale e ambientale“ („U dijalogu: graditi socijalnu i ekološku pravdu“), koja se održala u ponedjeljak 22. travnja u Bologni, na „ozbiljan dijalog“, izvijestio je Vatican News.

„Tema mira nije na izbor. Mislili smo da je mir zajamčen, ali smo otkrili da nije tako. Prijelaz na tu svijest mora se pretvoriti u ozbiljan dijalog koji mora dati odgovore u svijetu koji ne može a da nas ne zabrine“, rekao je kardinal Matteo Zuppi, podsjećajući da je „Europa rođena iz tragedije rata i ako nema instrumente mira onda ona izdaje samu sebe i nešto joj nedostaje. Nadam se da će znati odabrati kulturu mira kako bi njegovala vlastitu povijest i donijela nezamjenjivu viziju mira.“

Susret u Bologni, koji su promovirale razne organizacije uključene u društvena pitanja (Forum disuguaglianze e diversità, Caritas Italiana, Ufficio nazionale per i Problemi sociali e il lavoro della CEI), a koji je emitiran i na daljinu, bio je javni trenutak promišljanja i rasprave s fokusom na središnja društvena, kulturna, gospodarska i politička pitanja. S jedne strane, istaknut je eksponencijalni rast nejednakosti u njezinim brojnim oblicima i, s druge strane, sve više zabrinjavajuće ubrzanje klimatske krize. 

Stoga je kardinal Zuppi u govoru istaknuo da je neizostavno „spajanje socijalne i ekološke pravde“. „Danas se – primijetio je – mučimo zbog nedostatka dijaloga, mogućnosti da se upotpunjujemo, da zajedno razmišljamo. Nepravda i nejednakosti rasle su tijekom godina i to bi nas trebalo alarmirati“, rekao je kardinal Zuppi.

Prema riječima predsjednika CEI-ja, godinama se pitanje nepravde i nejednakosti nije rješavalo i „mi smo prihvatili da je društveni lift pokvaren“. Umjesto toga, moramo „shvatiti nejednakosti i njihove uzroke koji ovise o činjenici da smo prihvatili da neki mehanizmi nisu ispravljeni“, zaključio je kardinal Zuppi, prenosi Vatican News.