Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinali Grech i Koch: Molite za jedinstvo, molite za Sinodu

Vatikan (IKA)

Uz predstojeću Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana 2022. kardinal Mario Grech i kardinal Kurt Koch pozivaju sve kršćane da mole za jedinstvo i da nastave zajednički hod, objavilo je Generalno tajništvo Biskupske sinode.

U zajedničkom pismu, s nadnevkom od 28. listopada 2021., upućenom svim biskupima odgovornim za ekumenizam, kardinal Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, i kardinal Grech, glavni tajnik Biskupske sinode, dali su prijedloge u pogledu provedbe ekumenske dimenzije sinodskog procesa u mjesnim Crkvama. Dvojica kardinala napisala su: “I sinodalnost i ekumenizam procesi su zajedničkog hoda”.

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2022. na temu „Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti“ (Mt 2, 1–12), koju je pripremilo Vijeće crkava Bliskog istoka, pruža milosnu prigodu za molitvu sa svima kršćana da će Sinoda proteći u ekumenskom duhu.

Razmišljajući o toj temi, dvojica kardinala pišu: “Kao i mudraci, i kršćani putuju zajedno (synodos) vođeni istim nebeskim svjetlom i susreću se s istim tminama svijeta. I oni su pozvani zajedno se klanjati Isusu i otvoriti svoja blaga. Svjesni naše potrebe za praćenjem i brojnim darovima naše braće i sestara u Kristu, pozivamo ih da putuju s nama tijekom ove dvije godine i iskreno se molimo da nas Krist dovede bliže njemu, a time i bliže jedne drugima.”

Glavno tajništvo Biskupske sinode i Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana ponudili su molitvu nadahnutu temom osmine, koja bi se mogla dodati ostalim molitvama koje će se moliti tijekom Molitvene osmine.

Nebeski Oče,

kao što su mudraci putovali prema Betlehemu predvođeni zvijezdom,

tako svojim nebeskim svjetlom

vodi Katoličku Crkvu da kroči zajedno sa svim kršćanima u ovom vremenu Sinode.

Kao što su mudraci bili ujedinjeni u svom štovanju Krista,

tako sve nas približi svojemu Sinu i ujedno jedne drugima,

tako da postanemo znak jedinstva koje želiš za svoju Crkvu i sav stvoreni svijet.

To te molimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Kardinali Kurt Koch i Mario Grech