Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinalu Puljiću i nadbiskupu Vukšiću čestitali Božić svećenici, redovnici i redovnice iz Sarajeva

Sarajevo (IKA/KTA)

U skladu s dugogodišnjom tradicijom, na Badnji dan, 24. prosinca, u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije okupili su se sarajevski svećenici, redovnici i redovnice na božićnom čestitanju kod vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića i nadbiskupa koadjutora Tome Vukšića. Pridružili su im se bogoslovi.

Kardinal Vinko Puljić i nadbiskup Tomo Vukšić primali su čestitke koje su im izrekli otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco, generalni vikar mons. Slađan Ćosić i brojni biskupijski i redovnički svećenici kojima je povjereno vodstvo crkvenih institucija ili su djelatni u pastoralu. Među njima su bili i franjevci iz Provincijalata Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Na čestitanje su došle, također, provincijalna glavarica sestara Služavki malog Isusa Provincije Bezgrješnog začeća BDM s. M. Ana Marija Kesten, provincijalna glavarica sestara Milosrdnica svetog Vinka Paulskog Provincije Majke Divne s. M. Julijana Djaković, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina s. Željka Dramac te predstavnice sestara: Kćeri Božje ljubavi, Školskih sestara franjevki Hercegovačke franjevačke provincije i Klanjateljica Krvi Kristove te članica Pokreta fokolara.

U svojoj božićnoj čestici ‘Neka svi krajevi zemlje vide spasenje Boga našega!’, upućenoj kardinalu i nadbiskupu, uime svih okupljenih s. Željka Dramac podsjetila je na riječi iz prve „O antifone“ s početku predbožićne osmine. U njoj se moli da ‘sav svijet, svi krajevi zemlje, vide spasenje Boga našega’.

Podsjetila je na riječi pape Franje da je sinodalnost ‘put koji Bog očekuje od Crkve trećeg tisućljeća’ i da je predstojeću Sinodu Sveti Otac sazvao kako bi sav narod Božji osvijestio dostojanstvo djece Božje i osvijestio da je zajednički hod način života, narav Crkve, kao i njezino evangelizacijsko poslanje u svijetu.

Osvrćući se na nedavno zaključenu Prvu sinodu Vrhbosanske nadbiskupije, podsejtila je da je kardinal Sinodu inicirao s istim ciljem.

„Obnoviti sve u Kristu – znači založiti se i izložiti se – da svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakoga čovjeka zasvijetli istinski u našoj mjesnoj Crkvi.”

Uz to je potaknula okupljene riječima: „Neka Božja nježnost ‘progovori’ i svima nama, kako bismo je i sami ‘utjelovili’ odnoseći se prema životu koji nam je darovan, koji je pobožanstvenjen po Riječi koja tijelom postade i nastani se među nama (Iv 1,14). Kako bismo bili osjetljivi prema životu u nama, prema životu bližnjih, životu svakoga čovjeka i prema svemu stvorenome.”

Na kraju je sestra izrazila kardinalu Puljiću najsrdačnije čestitke za Božić i božićne blagdane uz želju da ga Gospodin krijepi u sve dane pred njim i u svim susretima i događajima u kojima će se kao vrhbosanski nadbiskup založiti i izložiti svjedočeći i navještajući ‘svjetlo istinsko – Isusa Sina Božjega – Put, Istinu i Život!’

Kardinal Puljić je svima zahvalio na dolasku i čestitkama. Podsjetio je na Božićnu poruku koju je uputio zajedno s nadbiskupom Vukšićem ističući da je ona povezana s nedavno održanom nadbiskupijskom Sinodom.

Ljudska ljutnja i predrasude – rekao je – priječe zdravu komunikaciju među ljudima.

Naglasio je da je upravo svetkovina Božića divna prigoda da to ljudi premoste praštanjem, a podsjetio je i na narodnu poslovicu prema kojoj ‘brže zaraste rana od mača nego od jezika’. Upozorio je, stoga, da u javnosti velikim dijelom vladaju ‘zatrovani odnosi’ što nikome ne može biti svejedno.

„Zato sebe i vas želim hrabriti geslom naše Sinode: ‘Sve obnoviti u Kristu’. To nije samo parola nego poticaj da učinimo nešto žarče, jače i prodornije kako bi javnost doživjela da se Isus stvarno rodio, da je stvarno među nama i po nama.”

„U tom duhu želim da ovaj Božić bude izvor radosti, izvor snage, izvor utjehe, da liječi sve naše rane, da zaista možemo doživjeti ono što izgovaramo riječju – čestit i čestitam – a što dolazi od riječi čest koja znači udio, odnosno imati udjela u Božiću!“, rekao je kardinal Puljić koji je nazočnima, a preko njih i svim katolicima u Bosni i Hercegovini, osobito u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, zaželio da Božić zaista bude izvor radosti, snage i utjehe.

Potaknuo ih je na kraju da se međusobno hrabre i pomažu kako bi ‘Božja pobijedila’, te da se ne daju slomiti pred depresijom u javnosti, već da vjeruju da je ‘Božja jača’.

Susret se nastavio uz druženje i međusobno čestitanje.